1. desember varslet Konkurransetilsynet stans av TeliaSoneras kjøp av Tele2 Norge i sommer for 5,1 milliarder svenske kroner.

Tilsynet frykter at prisene for forbrukerne vil bli høyere og at kvaliteten på tjenestene blir lavere med oppkjøpet.

«Bør si ja»

Konkurransetilsynet får ikke lenger ubetinget støtte hos Forbrukerrådet som nå har snudd i synet på mobilkjøpet.

Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet støtter mobilkjøpet. Foto: Kristine Nyborg
Direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet støtter mobilkjøpet. Foto: Kristine Nyborg (Foto: Dagens Næringsliv)
– Vi var i begynnelsen veldig kritisk til oppkjøpet. Etter at TeliaSonera har inngått avtale med mobilnettutfordreren Ice, har forutsetningene for mobilkjøpet endret seg, sier Finn Myrstad, fagdirektør digitale tjenester i Forbrukerrådet. Han understreker at hovedårsaken til at Forbrukerrådet er mer positivt skyldes de avhjelpende tiltak TeliaSonera har gjort.

I høst inngikk TeliaSonera en avtale med selskapet Ice om overtagelse av Tele2s mobilnett i Norge.

– Vi mener nå at Konkurransetilsynet bør vurdere å si ja til TeliaSoneras kjøp av Tele2 for at Ice skal kunne komme raskt på banen. Det kan sikre konkurranse i mobilmarkedet, sier Myrstad.

Ice kan overta

Dersom fusjonen godkjennes kan Ice overta Tele2s mobilnett, eller bytte ut Tele2s base- og antenner med nytt utstyr.

For ett år siden kjøpte Ice de frekvensene Tele2 trengte for å bygge mobilnettet videre i den lukkede auksjonen Post- og teletilsynet gjennomførte.

Etter frekvenstapet prøvde Tele2 å få en avtale med Ice om eventuell overtagelse av frekvensene. Partene kom ikke til enighet og Tele2 søkte ly hos konkurrenten TeliaSonera.

«Verste scenariet»

Myrstad har avtalt møte med Konkurransetilsynet på tirsdag hvor han skal legge frem Forbrukerrådets synspunkter.

– Etter at Tele2 mistet frekvensene er spørsmålet hva som er det beste utfallet for konkurransen. Et oppkjøp vil unngå at TeliaSonera, Tele2 og Ice står svekket igjen med et sterkt og dominerende Telenor. Det er det verste scenariet.

– Så dere frykter at Telenor blir for sterke?

– Ja, sier Myrstad.

Også direktør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet støtter TeliaSoneras kjøp av Tele2 Norge.

– Vi har fått en ny tredje aktør med Ice på mobilnettsiden. At TeliaSonera kjøper Tele2 er storartet. Da får man en større og bedre aktør mot Telenor. Det blir nå spennende å se hva Konkurransetilsynet konkluderer, sier Olsen.

Han legger til PT er rådgiver for Konkurransetilsynet i saken.

– Vi er helt nøytrale i behandlingen av mobilkjøpet, sier Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.