I dag ble det endelig bekreftet at møbelkjeden Ikea åpner varehus i Tromsø. Det blir det første nord for Trondheim og et av fem nye varehus kjeden vil åpne i Norge de fem neste årene.

Ikea vokser med mindre bygg

Ikeas prosjektleder Pål Walberg sier varehuset i Tromsø blir et fullsortiments varehus, men bare en sjettedel så stort i kubikkmeter omsatt vare som varehuset på Furuset i Oslo.

– Ikea beveger seg bort fra å bygge de veldig store boksene. Det blir for dyrt å bygge og drifte utenfor de største byene, sier han.

Varehuset skal ligge ved handelssenteret Langnes rett ved flyplassen, og kan stå ferdig i 2019, hvis reguleringsplanen blir raskt godkjent.

– Vi valgte å etablere oss i et regionalt handelsområde der kundene allerede er, sier han.

Dermed slipper nordlendingene å kjøre til Trondheim eller Haparanda for å skaffe seg en sofa fra Ikea. Selskapet kjøper en tomt på femti mål til markedspris for femti millioner kroner av Tromsø kommune. Kontrakten ble undertegnet i formiddag av Ikeas landsjef i Norge, Carole Bates, og byrådsleder i Tromsø kommune, Øyvind Hilmarsen.

– Dette vil styrke hele landsdelen og regionen på en positiv måte, sier Hilmarsen, som fortalte at politikerne i Tromsø siden 2002 har jobbet for å få Ikea nordover.

– Dette vil trekke mange nordlendinger til Tromsø, for Ikea er jo et turistmål i seg selv, sier han.

– Kaken for næringslivet i Tromsø blir større, og det kan bidra til enda flere nyetableringer, sier Jonas Stein, Tromsøs byråd for næring, kultur og idrett. 

Skrekkblandet fryd?

Ikeas tomtevalg har vært omstridt i Tromsø, fordi handelsområdet ligger ved hovedveien mellom sentrum, flyplassen og boligområdene på Kvaløya.

– I rushtrafikken er det allerede 25 minutters kø. De burde bygget ut veiene her før de bygger Ikea, sier taxisjåfør Vegard Teigen, som kjører oss til Ikeas nykjøpte tomt.

Han frykter enda mer bilkø når Ikea står ferdig.

– Det er allerede store trafikkproblemer, sier Teigen.   

Ikea har regnet ut at det nye varehuset vil ha en trafikk på 70 biler i timen på hverdager og 120 biler i timen på lørdager. Tromsøs byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, sier kommunen skal bygge ny vei i området for å løse trafikkproblemene før Ikea står ferdig.

– Folk trenger ikke å ha skrekkblandet fryd, vi har satt av penger til å forbedre veiene her, sier hun.

Ikea skal i tillegg til tomten betale fem millioner kroner til trafikktiltak.

Ikeas seks varehus har en omsetning i Norge på rundt seks milliarder kroner i året, og åpner sitt sjuende varehus på Ringsaker i mars 2015.

Les også på DN.no:

Advarer nordmenn mot lønnssjokk etter oljefallet

LO varsler storstreik på nyåret  

- Dette er jo helt vanvittig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.