–Det er en vemodig dag, sier Morten Angelil.

Han har nettopp akseptert å selge alle sine aksjer i Eltek til den taiwanske konkurrenten Delta, som mandag la inn et bud på det norske telekomselskapet.

Kontantbudet priser Eltek til nesten 3,9 milliarder kroner.

Angelil eier drøyt 16 prosent av Eltek gjennom Eltek Holding, og får over 640 millioner kroner inn på konto på nyåret.

De største aksjonærene – oppkjøpsfondet Altor, den ­amerikanske Crown-familien og Morten Angelil – eier tilsammen 76 prosent, og har alle akseptert budet.

De øvrige aksjonærene får nå samme tilbud.

Morten Angelils far, Alain Angelil, startet Eltek på begynnelsen av 70-tallet.

Flyktet fra Egypt

Alain Angelil og familien hadde flyktet fra Egypt da familiebedriften og eiendommer ble nasjonalisert av president Nasser i 1956. Familien slo seg ned i Sveits, hvor Angelil sener møtte sin kommende norske kone. Angelil hadde studert til elektroingeniør i Belgia og via svigerfaren fikk han jobb på Standard Telefon- og Kabelfabrikk. Da gikk turen nordover.

– Det var minus 24 grader. Jeg hadde hverken lue eller hansker. Batteriet på bilen tålte ikke kulden, så jeg måtte bytte batteri, har Angelil tidligere fortalt.

Noen år senere solgte det unge paret leiligheten for å få penger til å starte Eltek. Selskapet skrudde sammen og solgte brannalarmutstyr og etterhvert strømforsyningsutstyr, med Televerket som viktigste kunde. Årene gikk, Eltek vokste og satset internasjonalt og fikk inn nye investorer for å finansiere det hele. På slutten av 90-tallet ble selskapet børsnotert og i 2000 ble brannsystemene solgt. Eltek-familien hadde verdier for milliarder under dotcom-boomen, og det var duket for at Morten Angelil tok over som sjef etter faren. I de kommende årene vokste selskapet både organisk og gjennom oppkjøp, men et feilslått oppkjøp av Nera gjorde at aksjonærene måtte inn med mer penger for å redde butikken. For noen år siden kom oppkjøpsfondet Altor inn som største eier. Altor innkasserer rundt 1,2 milliarder kroner på salget. Det betyr en gevinst på mellom fire og fem ganger investert egenkapital.

– Vi har vært i kontakt med alle mulige kjøpere, og det har vært interesse både fra finansielle og industrielle aktører, sier Altor-partner Hugo Maurstad.

Angelil-familien har holdt en finger på rattet helt til det siste; etter at Morten Angelil gikk av som sjef i 2008 har hans kone vært styremedlem i selskapet de siste årene. Men nå er det slutt på Eltek-eventyret for Angelil-familien.

Bygger milliardbutikk

– Det er trist. Det er vemodig. Eltek er et fantastisk selskap. Det har gått fra å være en liten aktør til verdens beste i sin bransje. Det er et visjonært selskap. En unik ­kultur og ekspertise har gjort ­selskapet til et ledende teknologiselskap i verden. Det er slike ­selskaper Norge trenger, sier Angelil, som kjenner kjøperen, Delta, fra før.

– For syv-åtte år siden forhandlet vi med Delta.

– Hva skjedde?

– Vi kjøpte Nera i stedet. Og den historien kan du.

– Hva skal du gjøre med pengene som triller inn på konto?

– Vi skal satse på det vi har drevet med de siste årene. Satse på det vi alltid har drevet med – utvikle og drive butikk. Jeg skal ihvert­fall holde meg unna Børsen, det er vanskelig å tjene penger.

Morten Angelil tok for et par år siden over familieselskapet Eltek Holding, som ifølge Angelil har en samlet årsomsetning på over én milliard kroner.

– Vi tjener ok med penger. Vi har bygd opp en betydelig virksomhet, med mye kompetanse og mange flinke folk. Det er jeg fornøyd med, og det gjør fremtiden spennende.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.