Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Torbjørn Moe (til venstre) og Peder Nærbø og i Bulk Eiendom lanserer i dag gigantplaner for etablering av en datasenterpark i Vennesla nær Kristiansand. Foto: Mikaela Berg
Torbjørn Moe (til venstre) og Peder Nærbø og i Bulk Eiendom lanserer i dag gigantplaner for etablering av en datasenterpark i Vennesla nær Kristiansand. Foto: Mikaela Berg les mer

Industri

Sikter høyere enn Facebook

Initiativtagerne bak en gigiantisk datasenter- park i Vennesla tror milliardprosjektet har større potensial enn Facebooks datahaller i Luleå.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Bulk Eiendom

Selskap som kontrolleres av Peder Nærbø og Torbjørn Moe.

Har de siste årene bygget en rekke logistikkanlegg langs E6 fra Vestby til Gardermoen for blant andre Bring, Nille, FedEx, Tollpost og XXL.

Selskapet hadde ved siste årsskifte en samlet balanse på 240 millioner kroner og en bokført egenkapital på 160 millioner kroner.

Vis mer
– Vi investerer flere hundre millioner kroner i tomter, fibernett og infrastruktur. Men i sum snakker vi om investeringer på mellom fem og ti milliarder kroner i Vennesla de neste ti årene, sier Peder Nærbø (45).

Nærbø er sammen med Torbjørn Moe (46) majoritetseier i Bulk Eiendom, som inntil nå har spesialisert seg på å bygge store logistikkbygg langs E6 fra Gardermoen til Vestby. Selskapet har blant annet bygget for Bring, Tollpost, Nille, Ahlsell, FedEx og XXL.

Stort potensial

– Vi kommer i år til å selge bygg for omtrent 1,5 milliarder. Vi vil fortsatt satse på logistikk, men har i tre år arbeidet intensivt med å finne den best egnede plasseringen for store datalagringsaktører. Den har vi funnet i Vennesla, sier Nærbø, som onsdag presenterer de storstilte planene for en stor park for datasentre på Støleheia i Vennesla kommune.

– Her har vi et av Europas mest stabile knutepunkter for vannkraft og Nordens laveste spotpriser på kraft, vi har stabile temperaturer for kjøling, kort vei til internasjonal flyplass, containerhavn og godsterminal og på toppen attraktive Kristiansand og det regionen Agder har å by på, sier Nærbø.

– Og det er bare å se til Luleå i Sverige for å se hva slike datasentre kan bety. I Luleå har Facebook investert halvannen milliard i et datasenter og skapt 900 arbeidsplasser. Nå bygger de nok et senter der oppe. Agder og Vennesla har med nærheten til Europa, nye fiberkabler, et større mangfold og gode levekår et enda større potensial enn Luleå, sier han.

2000 mål

Campus N01 er navnet på området ved Støleheia der Bulk i første omgang har sikret seg opsjon for 2000 mål tomt fra blant andre Vennesla kommune og Avfall Sør, som driver gjenvinningsanlegg på stedet.

– Datalagring og datasentre er fremtidens kraftkrevende industri i Norge, sier Nærbø.

– Og når kan prosjektet bli realisert?

– Neste høst vil vi ha på plass fiberstrukturen fra Oslo langs kysten til Kristiansand og videre til kontinentet. Når byggingen starter vil avhenge av hvilke aktører som melder sin interesse. Men vi har allerede flere forespørsler fra store internasjonale aktører. En av dem opererer med et behov for 280 megawatt strøm installert og 250 mål tomt. Denne typen aktører vil alene investere fem milliarder kroner over noen år. Det sier noe om potensialet. Jeg er helt sikker på at vi skal få dette til, sier Nærbø.

Vennesla-ordfører Torhild Brandsdal (KrF) har fulgt prosjektet siden Nærbø tok kontakt første gang for vel to år siden.

Fantastiske muligheter

– Første gangen jeg hørte om dette, tenke jeg at dette nesten er for godt til å være sant. Men etterhvert som prosjektet har tatt form og stadig balet mer og mer på seg, har vi jo innsett at dette faktisk er sant og at det kan bli en realitet, sier hun.

– Vi ser jo i Luleå og også på steder i Finland at dette med datasentre både er nåtidens og fremtidens industri. For en industrikommune som Vennesla er det utrolig spennende å trekke linjene fra den gamle treforedlingsindustrien til dette nye. Jeg er selvfølgelig veldig stolt over at dette kommer i Vennesla, men en slik etablering vil sette hele Agder på kartet på en fantastisk måte, sier Brandsdal som legger til at kommunens bidrag i første rekke har vært nødvendige tomtearealer på Støleheia.

Les hele avisen.

 

Les også: Her bygger Facebook ut 84.000 kvadratmeterMilliardær bygger datalagringssenter i Telemark  

Næringsliv Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.