Staten må gi selskapet Store Norske 450 millioner kroner i lån for å sikre videre kulldrift og omstilling på Svalbard. Selskapet går med over 500 millioner i underskudd i 2014 og ber nå eieren Nærings- og Fiskeridepartementet om et lån for å berge selskapet.

– Dette er krevende for Longyearbyen og Svalbardsamfunnet. Situasjonen er dramatisk, og de siste månedene har sterkt fallende kullpris forsterket utfordringene. Vi har nå negativt resultat på den daglige driften, og det kan ikke fortsette. Vi er pinlig klar over at hvis vi ikke klarer omstillingen, vil det få store konsekvenser for samfunnet på Svalbard.

Det sa arbeidende styreleder Annette Malm Justad, da hun fredag morgen overleverte selskapets omstillingsplan til næringsminister Monica Mæland. Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet eier 99,9 prosent av gruveselskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani, som i alle år har vært den klart største arbeidsplassen på øygruppa.

- Selskapet er i en alvorlig situasjon og vi må se løsning i fellesskap, så det arbeidet begynner vi på nå, sa Mæland da hun mottok rapporten.

- Staten er og skal være eier av selskapet, og vi er en langsiktig eier. Store Norske er en viktig bærebjelke for vår tilstedeværelse på Svalbard. Når vi nå mottar planen, vil vi behandle den på skikkelig og grundig måte, og se på alternativer. Jeg kan derfor ikke kommentere mer om selve planen nå, sier Mæland.

De siste tre årene har selskapet gått med underskudd, både på grunn av halvering av kullprisene og store investeringer i ny kullgruve. Selskapet har halvert kulldriften og sagt opp 100 ansatte, men må ha hjelp av sin eier for å overleve.

Risikabel investering

– Det har vært flere krevende år for Store Norske. Vi har eksistert i nesten hundre år og levert store utbytter til vår eier, men de tre siste årene har vi gått med store underskudd. Kullprisen har falt fra 120 til 60 dollar tonnet fra 2011 til nå. Beslutningen om investering i ny gruve ble gjort da prisene var på topp. I dag har vi for høye kostnader og er ikke i stand til å betjene de lånene vi har, sa Justad da hun la fram planen.

- Selskapet er i en krevende situasjon. Vi legger derfor frem et forslag som er starten på en lengre prosess, der vi går i dialog med vår eier og banken for å få plass ny kapital og restrukturere lån for videre drift og omstilling. Vi har tro på fortsatt lønnsom kullproduksjon på Svalbard, og skal omstille oss til en lønnsom drift med en kullpris på 75 dollar, sa Justad.

Dagens kullpris ligger på 60 dollar tonnet. Justad sier den nye gruven inneholder store mengder industrikull som kan gi bedre lønnsomhet.

- Vi tror fortsatt på lønnsom kullproduksjon på Svalbard, fordi den nye kullgruven leverer industrikull som har bedre priser i markedet. Det er nødvendig med omfattende tiltak nødvendig, der vi reduserer kostander og effektiviserer driften for å kunne leve med en kullpris på 75 dollar, sa Justad.

Plan for omstilling

Selskapets omstillingsplan har to mål: sikre videre kulldrift på Svalbard og utvikle ny næringsvirksomhet.

– Vi tror på fortsatt lønnsom kullproduksjon på Svalbard, men ser at kull ikke er en evigvarende ressurs. Vi ønsker derfor finansiering til et selskap som kan utvikle nye forretningsprosjekter. Det er mange nye muligheter i Arktis, og tilstedeværelsen på Svalbard er viktig. Vi har allerede en del prosjekter på gang, sier Justad.   

Les mer: Ny administrerende direktør i Store Norske

Les mer:  Ber om hjelp til Store Norske dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.