Gjødselsprodusenten Yara leverer bedre resultater enn ventet i fjorårets siste tre måneder (se tabell).

- Yara rapporterer et sterkt resultat i fjerde kvartal, med økte marginer, noe som gjenspeiler lavere pris på naturgass i Europa og en sterkere dollar, sier Torgeir Kvidal, konstituert konsernsjef i Yara.

Jekker opp utbyttet

Selskapet foreslår et utbytte på 13 kroner per aksje. Yara har som rettesnor å dele ut 40-45 prosent av nettoresultatet til eierne i form av utbytte og tilbakekjøp av aksjer. Minst 30 prosent skal være utbytte. Utbytte for 2014 utgjør imidlertid 47 prosent.

"Et høyere utbytte enn målsatt er foreslått for å øke Yaras kapitaleffektivitet", heter det i kvartalsrapporten.

Utbyttet var ventet til 11,3 kroner i snitt blant 24 analytikere TDN Finans har vært i kontakt med i forkant av tallene. Utbyttet var 10 kroner per aksje foregående år.

Yara-sjefen melder om positiv utvikling for den brasilianske virksomheten.

- Våre aktiviteter i Brasil fortsetter å levere bra, med både høyere volumer og marginer. Vi ligger også foran skjema med realisere synergier fra Bunge-oppkjøpet, med  55 millioner dollar oppnådd i 2014, sier Kvidal.

Milliarder i energibesparelser

Basert på gjeldende forwardkontrakter på oljeprodukter og naturgass venter Yara energikostnader å bli redusert med 1,3 milliarder kroner i første kvartal sammenlignet med samme periode ifjor. Energikostnadene i andre kvartal ventes 700 millioner kroner lavere.

Industrileveransene så langt i sesongen er høyere enn i forrige sesong både i Europa og USA, opplyser Yara.

"En svakere euro og lavere gasspriser har bedret den relative konkurranseevnen til europeiske gjødselsprodusenter, og Yara går inn i første kvartal med en sterk europeisk ordrebok", heter det i kvartalsrapporten.

Ni analytikere anbefaler kjøp, ni har hold-anbefaling, mens fem analytikere anbefaler salg av Yara-aksjen.

Analytikerne har et gjennomsnittlig kursmål på 391 kroner på Yara-aksjen, mot 312 kroner før forrige kvartalsrapport. Kursmålene varierer fra 300 til 458 kroner.

Yara-aksjen sluttet sist til 391,60 kroner og er opp 17,3 prosent sålangt i år. De siste tre månedene er aksjen opp over 24 prosent.


Les også:
- De beste kvartalsresultatene vi noen gang har rapportert

Svakere enn ventet fra Telenor

USA i dag: Advarer mot USA-håp

Storebrand skuffer

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.