Flyselskapet SAS går på et nytt, stort tap i første kvartal.

Toppsjef Richard Gustafson må dermed fortsette å kutte kostnader:

- Dette viser et fortsatt behov for å øke fleksibiliteten i kostnadsmassen og senke kostnadene ytterligere, skriver konsernsjef Rickard Gustafson i SAS i en kommentar.

Sydbank-analytiker Jacob Pedersen er ikke imponert:

- Inntektene ligger på nivå med det ventede, men omkostningene er noe høyere. Og det gjelder stort sett alle poster, inkludert lønninger og drivstoff. Alt i alt er jeg ikke imponert, for jeg synes ikke de får nok ut av den gode trafikkveksten vi har sett i det siste, sier han til avisen Berlingske.

Enhetskostnaden til SAS gikk opp etter at flyselskapet i første kvartal senket kapasiteten for å tilpasse seg etterspørselen. SAS har avvikende regnskapsår (der 1. kvartal er november - januar).

Parallelt med at SAS kontinuerlig utvikler kundetilbudet, holder SAS fortsatt høy endringstakt for å møte den nye bransjenormen med økt bruk av eksterne produksjonsmodeller, bemanningsselskaper og egne lavprisselskaper, heter det i kvartalsrapporten.

- Vi arbeider intensivt med å øke fleksibiliteten i vår produksjonsmodell for at vi i høyere grad kan tilpasse produksjonen til sesongvariasjoner, skriver SAS-sjefen i kvartalsrapporten.

Han påpeker at regnskapsårets første kvartal er det sesongmessig svakeste.

Forhandler med pilotene

SAS har i løpet av kvartalet påbegynt implenteringen av de 2,1 milliardene i effektiviseringstiltak som ble lansert i desember 2014. Utover kostnadstiltak og på bakgrunn av de gjennomgripende forandringene som skjer i den europeiske flyindustrien med intensivert konkurranse, har nå SAS og pilotforeningene påbegynt forhandlinger om en ny kollektivavtale.

- SAS trenger enkle kollektivavtaler som regulererer ansettelsesvilkår i henhold til skandinaviske prinsipper. Kollektivavtalen skal samtidig gi SAS mulighet til å handle raskere i markedet og i økende grad tilpasse produksjonen til sesongvariasjoner, skriver Rickard Gustafson i rapporten.

Må kutte kostnader

Gustafson understreker at SAS' finansielle posisjon er sterkere for et år siden.

Likevel må flyselskapet ha fokus på nye kostnadstiltak fremover:

- Vi arbeider intensivt videre med å implementere effektiviseringstiltak for å sikre et langsiktig konkurransekraftig og lønnsomt SAS, skriver SAS-sjefen.

SAS ser potensial for et positivt 2014/2015-resultat før skatt og spesielle regnskapsposter. Dette er gitt at økonomien ikke svekkes, at trenden for redusert kapasitet og lavere drivstoffpriser opprettholdes, at valutakursene ikke svekkes ytterligere, og at ingen uventede hendelser av betydning forekommer.

Fikk en streik i fanget

Det er ikke bare Norwegian som har slitt med streik de siste dagene. Også SAS ble streikerammet forrige helg.

Bakgrunnen for arbeidskonflikten var at SAS vil flytte 147 kabinansatte over i datterselskapet Cimber som et sparetiltak, noe som kunne bety dårligere arbeidsvilkår. Arbeidsretten i Danmark slo fast at de kabinansatte måtte gjenoppta arbeidet søndag, men SAS-arbeiderne overså påbudet.

Mandag var de imidlertid tilbake på jobb, etter at SAS måtte kansellere en rekke flyvninger: SAS-streiken avblåst – men kan bli gjenopptatt

Les også: De kabinansatte i Danmark: Vi skal forhandle merSAS: Nei, det skal vi ikke

SAS Gruppen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.