1.500 turister har meldt sin ankomst til Svalbard i forbindelse med solformørkelsen 20. mars, og dermed er øyas smertegrense nådd. Hotellene er fullbooket, og her er det ikke bare å sette opp et telt.

– Vi må passe på folk. Det er fryktelig kaldt her i mars, og vi har også problemer med isbjørner, sier lederen for lokalstyret i Longyearbyen, Christin Kristoffersen, til Reuters.

Hun ber derfor folk om å reise andre steder, dersom de vil oppleve det spektakulære og sjeldne fenomenet.

– Sikkerheten kommer først, også ved solformørkelser, sier hun.

Selv om Svalbard ligger an til å bli det beste stedet på jordkloden for å bivåne solformørkelsen, er ikke alt håp ute for dem som vil få med seg det spektakulære fenomenet. Fra Fastlands-Norge vil man kunne se en svært stor delvis formørkelse. Og på Færøyene, der solformørkelsen blir total, er det fortsatt noen ledige plasser, blant annet i privat utleide boliger.

– Og her er det ingen isbjørner, skryter turistsjefen ved Visit Torshavn, Torstein Christiansen.

Neste totale solformørkelse på Færøyene ventes i år 2245.

Les også:
- Kommer du for sent første dagen, er det ut
Varsler om verre oljefall
Tyvenes nye gullgruve (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.