Han vandrer inn i salen på Fornebu, der tillitsvalgte fra ulike Aker-tilknyttede selskaper venter på en strategioppdatering. I slutten av februar mistet Kværner den store kontrakten på boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet til den norske konkurrenten Aibel. Aksjekursen har falt rundt 30 prosent siden nyheten kom 24. februar.

– Det sitter mange her som irriterer seg over det. Kanskje de har tenkt å gjøre noe med det ved neste korsvei, sier Eriksen til DN.

Varsler kraftig lut

Gjennom oljeselskapet Det norske er Eriksen og Aker også medeier i Sverdrup-partnerskapet som valgte Aibel. Han forbereder Kværners tillitsvalgte på sterk lut.

– Vilkårene som Aibel var istand til å tilby, var langt under det Kværner var istand til å tilby. Det er verdt å merke seg, og det betyr at vi må jobbe enda hardere for å henge med i konkurransen, sier han.

Tror modellen må endres

Aibel vant kontrakten delvis fordi selskapet skal gjøre mye av fabrikasjonen på et lavkostverft i Thailand. På Akers investordag i London tirsdag gikk Kværner-sjef Jan Arve Haugan langt i å antyde at også Kværner må satse på mer fabrikasjon utenlands.

Aksjeanalytiker Truls Olsen i Fearnley mener det var ekstra forsmedelig for Kværner å miste kontrakten mot en norsk konkurrent. Han tror Kværner må se på sin gjennomføringsmodell, og mener Aibel har en kostnadsfordel med sin Thailand-fabrikasjon.

– Det er veldig tøft å gjøre mye av arbeidet med base fra norsk og europeisk ståsted, sier Olsen. Nå blir det desto viktigere for Kværners ansatte på Stord å hanke inn den neste store Sverdrup-kontrakten fra Statoil, på byggingen av boligplattformen.

– Ihvertfall en igjen. Den blir veldig viktig.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.