Ståle Løvbukten (42) og Ivar Kroghrud (44) selger gründerbedriften Admincontrol til oppkjøpsfondet Herkules. Prisen er etter det DN erfarer, rundt 200 millioner kroner. De to eier 56 prosent og innkasserer dermed i overkant av 110 millioner kroner.

Admincontrol er et programvareselskap som forenkler sikker deling av dokumenter og benyttes særlig av børsnoterte selskaper og i styresammenhenger.

Det er ikke første gang duoen gjør suksess som gründere. I 2008 solgte de Questback til oppkjøpsfondet Reiten & Co for rundt en kvart milliard kroner. Questback er blitt Europas ledende tilbakemeldingsplattform og leverandør innen undersøkelser og analyse.

Overlevde dotcom-kollaps

De to gründerne møttes da de tok en master i strategi på Handelshøyskolen BI fra 1996 til 1999. I 1999, da Løvbukten gikk på BI, kom han over en interessant artikkel i Financial Times.

– Den handlet om et selskap som i USA drev med telefonbaserte tilbakemeldinger for Procter & Gamble, Unilever og store internasjonale selskaper. Jeg tenkte at i stedet for å bruke telefon burde man gjøre det over internett, sier Løvbukten.

– Jeg fikk med meg Ivar, vi lagde en powerpoint-presentasjon, og så satte vi i gang Questback i januar 2000, legger han til.

– Det var tre måneder før dotcom-boblen sprakk. Men Questback klarte seg veldig bra, sier Kroghrud.

Etter at Questback var blitt en suksess, startet duoen i 2005 programvareselskapet Admincontrol, som altså ble solgt fredag.

– Admincontrol er et hobbyprosjekt som ble startet på fritiden i 2005. Da hadde vi ikke solgt Questback, så vi hadde ikke penger og måtte bruke kveldene og fritiden på selskapet, sier Kroghrud.

Praktisk idé

Igjen startet det med at Løvbukten fikk en lys idé mens han var på BI.

– Jeg tok et masterprogram om styrearbeid på BI i 2002. Da lærte vi mye om styrearbeid. Jeg skjønte at det var få hjelpemidler som kunne støtte styrearbeid rent teknologisk. Jeg hadde allerede startet Questback, så jeg kunne litt om elektroniske løsninger, forteller han.

Ideen ble dermed å lage en programvareløsning som gjør styrearbeidet enklere og sikrere.

– Ideen var det rent praktiske, men etterhvert skjønte vi at veldig mange dokumenter sendes over usikrede eposter. Det kan være skummelt hvis det kommer på avveier, sier Løvbukten.

Admincontrol fikk tidlig en norsk børsgigant som kunde. Det børsnoterte selskapet hadde hatt en lekkasje i forkant av en kvartalspresentasjon, og gjorde da en intern undersøkelse som viste at det i teorien var hundrevis av personer som hadde tilgang til kurssensitiv informasjon før markedet. I kjølvannet av dette var selskapet svært opptatt av å finne en sikker løsning for styredokumentene, noe som passet Admincontrol perfekt.

Selskap nr. 3 på bena

Løvbukten forklarer evnen til å skape kommersielle suksesser slik:

– BI er kanskje ikke relevant bakgrunn for å utvikle teknologi, men jeg har relevant forståelse for hva it kan brukes til. Det er masse muligheter. Det gjelder bare å anvende mulighetene og skape noe ut av det.

– Vi er villige til å endre utgangspunktet gang på gang. Kunder og markedet ønsker ofte noe annet enn ideen var i utgangspunktet. Da må du være istand til å endre på ideen, og endre den kjapt, istemmer Kroghrud.

Duoen har nå startet sitt tredje selskap, Abilime, som utvikler teamløsninger for idéutvikling.

– Vi starter selskaper og utvikler dem. Vi er for utålmodige til å være med kjempelenge, sier Kroghrud.

– Abilime er noe av årsaken til at vi tror det er fornuftig å finne en annen hovedeier som kan løfte Admincontrol videre. Det er viktig å ha full konsentrasjon om det man holder på med, sier Løvbukten.

Partner Patrik Bø Egeland i oppkjøpsfondet Herkules er svært fornøyd med at nettopp Herkules vant budkampen om selskapet.

– Med Admincontrol får man tilgang til alle dokumenter via pc eller Ipad. Det er ekstremt brukervennlig. Jeg sitter i flere styrer, og det er veldig sjelden jeg ser styredokumenter bli printet ut. Admincontrol er den nye normalen. Vår ambisjon i Herkules er å ta dette utenlands og gjøre det enda større der, sier Egeland.

Les også:

Slik fikk Erik (26) 1,5 mill. av vilt fremmede mennesker dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen