- Vi opplever mange merkelige funn, men det er ikke alle vi kan snakke om, sier fungerende underdirektør Britt Hilde Øiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet.

I fjor bidro Tollvesenets kontroller til at over 1,3 milliarder kroner fant veien inn til statskassen. 812 av disse millionene ble avdekket ved bokettersyn.

Smuglermetodene og historiene er mange, og toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse omtaler enkelte av dem som spesielle.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i Tollvesenet.
Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i Tollvesenet. (Foto: Elin Høyland)

Millionbeslaget

I fjor fant Tollvesenet blant annet 51 millioner kroner gjennom sine valutakontroller.

Det største enkelte valutabeslaget i 2014 var på 5,2 millioner kroner - og troner høyt på Tollvesenets liste over spesielle funn.

I midten av mars kjørte nemlig en personbil i land ved kaien i Oslo. I bilen satt to menn med tyske pass. Tollerne ble mistenksomme da narkotikahunden viste interesse. Da bilen ble undersøkt nøyere, var det imidlertid lite narkotika å spore.

- Dette var to personer, sannsynligvis fra Marokko. Det viste seg at de hadde tatt ut airbagene inne i bilen, da får du et ganske stort rom. Først trodde vi disse inneholdt narkotika, men det var derimot penger pakket som narkotikasendinger. I hver av pakkene lå det nøyaktig 100.000 kroner, forklarer Røse.

Sjeldent

Han mener det hører sjeldenhetene til at slike pengesummer tas inn i landet.

- Den var ganske spesiell. For én gangs skyld var det penger på vei inn, mens den største delen av valutasmuglingen foregår ut av Norge. Norge er et rikt land, mange jobber her - også svart. I tillegg er det mye omsetning av narkotika hvor overskuddet smugles ut, legger Røse til.

At pengene ble oppdaget av en narkotikahund, mener tollvesenet tyder på at bilen tidligere har vært brukt til narkotikasmugling.

- Antageligvis er pengene fra narkotika, men hvorfor smuglet de narkopenger inn i Norge? Det kan jo hende at bilen egentlig var på vei ut, men at de hadde snudd og skulle hente noe.

Musikkstudioet

Ett av bildene som mannen brukte på sin hjemmeside med det han hevdet var hans eget musikkstudio. FOTO: Tollvesenet
Ett av bildene som mannen brukte på sin hjemmeside med det han hevdet var hans eget musikkstudio. FOTO: Tollvesenet
I vinter ble en norsk mann dømt i retten for avgiftsunndragelse etter å ha importert utstyr for rundt én million kroner til musikkproduksjon til Norge.

- Saken startet i valutaregisteret, hvor vi så at det var overført store penger til USA, forteller Øiseth.

Men den musikkinteressert mannen hadde ikke deklarert varene inn i Norge. Da Tollvesenet ikke fant dem gjen i importoversikten, tok de kontakt med ham.

- Han sa at dette var penger han hadde brukt på å bygge opp et musikkstudio i USA. Som bevis for det, kom han - etter å ha vært i det første møtet med Tollvesenet, og viste frem en hjemmeside med bilder av studioet. Nettsiden så veldig autentisk ut og proff ut, minnes underdirektøren.

Det var likevel noe som skurret. Tollvesenet gjorde ulike bildesøk på nettet, og det tok ikke lang tid før bildene fra mannens hjemmeside dukket opp.

Mannen fnt bilder på nett som han benyttet på sin egen hjemmeside for å unndra seg toll. FOTO: Tollvesenet
Mannen fnt bilder på nett som han benyttet på sin egen hjemmeside for å unndra seg toll. FOTO: Tollvesenet
- Han lot som om varene fremdeles var i USA og studioet hans var i USA. Mannen hadde bare vært på nettet og plukket bilder fra andre musikkstudio. På bildene var kjente musikkprodusenter som liksom hadde vært i studioet hans.

Da Tollvesenet la frem dette under det neste møtet, innrømte mannen forholdene.

Kornjukset

Tolldirektør Røse fikk seg også en ny opplevelse da tollvesenet i fjor undersøkte gjennomsnittlig kornproduksjon hos norske bønder i forhold til produksjonsareal.

I Norge får alle bønder et tilskudd fra staten når de leverer korn til norsk mølle. Dette er del av finansieringen av landbruksnæringen.

Fordi grensen mellom Norge og Sverige er lang, finnes det norske bønder som eier arealer i Sverige og svenske bønder som eier arealer i Norge.

- Det er lov til å ta inn korn til Norge selv om du eier areal i Sverige uten å måtte betale skatter og avgifter - så lenge du skal bruke kornet til personlige formål som mat til husdyrene, forklarer tolldirektøren.

- Men leverer en bonde svenskprodusert korn til norsk mølle, er det «desidert ikke til eget forbruk», mener han.

Millionstøtte

Varsellampene begynte derfor å blinke da tollvesenet kom over en bonde som hadde levert langt mer korn til norsk mølle enn det ville være mulig å produsere på arealet i Norge.

- Vi vet omtrent hvor mye korn som produseres på et bestemt areal i løpet av et år. Det varierer med nedbør og lengden på vekstsesong, men dette utgjør ikke store variasjoner, sier Røse.

Han har nå tatt tak i den største av dem:

Den norske bonden som har jukset seg til nærmere tre millioner kroner i tilskudd over en treårsperiode.

- Tilskuddet er på under én krone per kilo. Da skjønner du at det er snakk om et ganske stort volum korn - som i tillegg skulle ha vært deklarert og blitt betalt avgifter for, sier Røse.

Han forklarer at Tollvesenet nå er på sporet av flere bønder som med stor sannsynlighet har jukset med kornimporten.

Her går 1,2 millioner kroner opp i røyk
Sigaretter og snus med en verdi på rundt 1,2 millioner kroner, brennes på energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud.
02:00
Publisert:
 

Les også: Slik utvider du alkoholkvoten – helt lovlig

Dette skjer med tollvesenets beslagvarer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.