– Det er jo et fantastisk sted. Det er ikke lett å dra dit uten å drømme litt, sier advokat Carsten Gunnarstorp i Brækhus Dege, som har i oppdrag å selge avdøde reder Dag Klaveness’ tidligere familiebolig i skogkanten i Bærum, med utsikt over Oslofjorden.

Huset har siden Klaveness bygde det i 1957, skiftet eier flere ganger, og var en periode kurs- og rehabiliteringssenter.

«Liebhaberobjekt»

Gunnarstorp forsøker seg med en prisantydning på 25 millioner kroner for Villa Ringiåsen. Krogsveen forsøkte i 2011 å selge det for 37 millioner kroner, før Torbjørn Ek-megler Dag-Frode Aasheim overtok høsten 2013 og forsøkte å selge for 29 millioner kroner.

– Dette er et såkalt liebhaberobjekt, i den forstand at det er svært få kjøpere som kan og vil betale. Folk frykter driftskostnadene på en slik eiendom, selv de som har god økonomi, sier Aasheim, som nå jobber for Privatmegleren.

Jahre-villaen i Sandefjord ble bygget i 1955. Prisantydningen er på 29. mill. I 2010 var prisantydningen på 38. mill.
Jahre-villaen i Sandefjord ble bygget i 1955. Prisantydningen er på 29. mill. I 2010 var prisantydningen på 38. mill. (Foto: Per Langevei, Sandefjords Blad)
Han viser til at eiendommen har en stor bygningsmasse som både må oppgraderes og vedlikeholdes, i tillegg til at tomten må holdes istand året rundt.

– Dette er en dyr eiendom å drifte, den er jo stor. Du må i praksis ha en gartner gående, i tillegg til snøbrøyting fra veien og opp. Folk ser for seg alle praktiske problemer, det er problemet, sier Aasheim.

Han viser til at denne type boliger ble bygd i en annen tid av mennesker som ikke trengte å bekymre seg over pengebruken.

– Arkitekturen holder, men hvem var det som bygde disse eiendommene? Jo, det var noen av Norges rikeste menn, som ikke tok hensyn til driftskostnader. I dag bygger man ikke disse enorme palassene, men mindre, mer moderne og politisk korrekt med enøk-løsninger, sier Aasheim, som til slutt måtte gi opp å få det solgt.

Advokat Carsten Gunnarstorp, som selger huset på vegne av kreditorer, tror han vil lykkes på tredje forsøk.

– Ja, jeg tror det blir solgt, men det er alltid vanskelig å si hvor lang tid det vil ta.

Ikke helsvart

I Vestfold kan de som har 29 millioner til overs og drømmer om en herskapelig tilværelse, velge mellom den gamle godseiervillaen «Balders hage» i Larvik, som er satt ned fra 45 millioner kroner siden ifjor sommer, eller avdøde skipsreder Jørgen Jahres 50-tallspalass i Sandefjord.

Balders Hage i Larvik ble bygget i 1879. Prisantydningen ifjor var på 45.mill. Nå er den 29. mill.
Balders Hage i Larvik ble bygget i 1879. Prisantydningen ifjor var på 45.mill. Nå er den 29. mill. (Foto: Arnstein Rønning)
– Det er tidkrevende, og det vet selgerne veldig godt. Når det både er spesielle eiendommer og i en så høy prisklasse, så er selvfølgelig kjøpergruppen veldig liten, men den finnes, sier partner Gunn Ramberg i Privatmegleren, som forsøker å selge den gamle Jahre-villaen for de nåværende eierne, som kjøpte det for 10,3 millioner kroner i 1998.

Villaen ble forsøkt solgt for 38 millioner kroner i 2010, før Ramberg tok over og la den ut til 29 millioner kroner – første gang i 2013.

Kan ta år

I Oslo, et steinkast fra Frognerparken, har Nils Nordvik siden ifjor sommer forsøkt å selge en rosa murvilla med greske søyler, oppført i 1913. Villaen med en prisantydning på 33 millioner kroner ble forsøkt solgt også i 2011 av Torbjørn Ek, som den gang ikke gikk ut med prisantydningen.

Villa Ringiåsen i Bærum. Prisantdning var 37. mill i 2011. Nå ligger den på 25. mill. Foto: Fredrik Bjerknes
Villa Ringiåsen i Bærum. Prisantdning var 37. mill i 2011. Nå ligger den på 25. mill. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
– Det er nesten ingen som selger bare for å bli kvitt disse eiendommene, det er derfor de bruker lang tid på det. Man leter etter den rette personen til å overta en slik bolig, sier Nordvik, og forteller om en snever kjøpergruppe.

– Men plutselig kommer det noen og vil ha det. Noen ganger tar det ett år, og noen ganger fem år, men det er ikke bare bare å sette ned disse boligene i pris for at det skal komme en og få det billig. Man gjør ikke det, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.