Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Nordmenn elsker stripete vase fra danske Kähler

Ifjor lanserte Kähler en limitert jubileumsvase med messingstriper, som nå selges på «svartebørs» på Finn.no for åtte ganger utsalgsprisen. Nå kommer en versjon i sølv – i ubegrenset opplag. Likevel står folk på venteliste, sier Kähler-sjef Jesper Holst Schmidt (til venstre) og Stamati Stenseth. Foto: Thomas Haugersveen
Ifjor lanserte Kähler en limitert jubileumsvase med messingstriper, som nå selges på «svartebørs» på Finn.no for åtte ganger utsalgsprisen. Nå kommer en versjon i sølv – i ubegrenset opplag. Likevel står folk på venteliste, sier Kähler-sjef Jesper Holst Schmidt (til venstre) og Stamati Stenseth. Foto: Thomas Haugersveen les mer

Interiør

Solgte 550 vaser om dagen ifjor

Kähler har gjort gull av dansk keramikk. Ifjor kjøpte nordmenn 200.000 stripete vaser.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kähler

Kählers keramikfabrik startet produksjonen i 1839 i den danske byen Næstved og ble videreført av flere generasjoner Kähler.

I 1974 måtte de siste keramikerne i slekten gi opp driften. Verkstedet ble solgt til Næstved kommune og har siden den gang hatt flere eiere.

Arkitekten Frantz Longhi kjøpte retten til Kähler-navnet fra konkursboet etter glassfabrikken Holmegaard i 2008.

Longhi eier i dag Kähler-merkevaren gjennom selskapet Danish Management Group.

Kilde: kahlerdesign.com, historiskatlas.dk

Vis mer
– Det er en klype-seg-i-armen-opplevelse. Det skjer bare én gang i livet, sier Stamati Stenseth, daglig leder i Bo Bedre as.

Han har det norske agenturet på Kähler distribuerer stripete vaser, lyshus og keramikk til rundt 400 norske butikker. Det danske keramikkmerket har eksplodert i popularitet på det norske markedet de siste årene.

– Vi har solgt tett opp mot 200.000 vaser i Norge det siste året, sier Kähler-sjef Jesper Holst Schmidt.

Det vil si nesten 23 solgte Omaggio-vaser hver time, døgnet rundt, i ett år. Eller mer enn én vase hvert tredje minutt i hele fjor.

Nesten 50 mill. i overskudd

Prisene varierer fra 170 kroner for den minste til 600 for den største. Lyshusene i «Urbania»-serien har solgt nesten like mye.

Kähler er en del av Danish Management Group, selskapet til den danske arkitekten Frantz Longhi som kjøpte Kähler-merkevaren da det ble erklært konkurs i 2008.

Kähler-sjef Jesper Holst Schmidt er daglig leder i datterselskapet Danish Design Management som forrige regnskapsår hadde et resultat før skatt på nesten 25 millioner danske kroner.

Omsetningstallene er ikke offentlig tilgjengelig, men Schmidt sier både omsetning og resultat ligger an til å bli doblet i regnskapsåret som avsluttes om få dager. Det vil si et overskudd på opp mot 50 millioner danske kroner.

Norge er Kählers største marked etter hjemlandet Danmark.

Ingen interesserte i 2010

I Norge viser 2014-regnskapet til Bo Bedre as at agenturselskapet nesten firedoblet overskuddet sammenlignet med 2013. Stenseths selskap hadde 11,9 millioner kroner i rene provisjonsinntekter som ledd mellom produsent og butikk, og et resultat før skatt på 4,7 millioner kroner.

Populære striper. Foto: Produsenten
Det er noe annet enn i 2010, da Stenseth begynte å jobbe med keramikkprodusenten.

– Da var jeg på interiørmesse i Lillestrøm og ikke ett menneske hadde interesse for keramikken. Noen syntes jeg var rimelig vågal, men jeg hadde troen. Kähler hadde fått nytt eierskap siden det var et konkursbo for åtte år siden og var begynt å rulle opp. I 2012 begynte det å ta av i Norge også, sier han.

Denne uken åpnet Kählers flaggskipsbutikk i Oslo. Selskapet satser foreløpig i Skandinavia, men har begynte å ansette selgere flere steder i Europa – blant annet i Tyskland.

– Åpningen av butikken akkurat nå henger sammen med at vi fant det helt rette lokalet og at veksten er så markant at vi forventer stor vekst og muligheter mange år fremover, sier Schmidt.

– Er dere redde for at det norske markedet er mettet?

– Markedet i Norge er langt fra mettet. Vi har et stort antall designprodukter for alle anledninger og rom i huset. I Danmark doblet vi igjen salget etter å ha vært på markedet i syv år og vi ser på det norske markedet som minst like stort. Potensialet er enormt stort og kanskje kan salget i Norge bli større enn i Danmark i løpet av de neste tre-fire årene, sier han.

Viktig år

Stenseth sier 2015 blir deres viktigste år.

– Nå skal vi forvalte suksessen. Kähler skal fortsatt føles eksklusivt. Vi må ikke overselge det og gjøre det til en kampanjevare. Jeg tror vi har nådd et riktig antall butikker. Vi gjorde det rette ved å gå inn i toppen av markedet og komme oss inn hos de store, toneangivende butikkene. Så må vi være edruelige nok til å sette sluttstrek, sier han.

Les hele avisen
Næringsliv Interiør
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.