En direktør i et delvis kommunalt eid selskap i Hammerfest har erkjent hvitvasking av flere millioner kroner,korrupsjon, skatteunndragelse og utroskap mot arbeidsgiveren.

Tiltalen han må svare for, har strafferamme på inntil ti års fengsel. Men straffen vil etter vanlig rettspraksis trolig bli betydelig lavere ettersom dette er en såkalt tilståelsessak og at den strekker seg langt tilbake i tid.

Likefullt er forholdene i tiltalen meget alvorlige og ikke minst mange, påpeker Finnmark Dagblad.

Mannen er siktet for grov korrupsjon, utroskap mot selskapet han i dag er ansatt i, skatteunndragelser, hvitvasking av penger fra en hemmelig konto i et skatteparadis og regnskapsmanipulasjon. 

De konkrete forholdene knytter seg blant annet til at han skal ha betalt en russer 135.000 kroner under bordet for at bifangst fra russiske skip ble levert i Norge.

Han skal ha unndratt 5,5 millioner kroner fra beskatning, dette ble overført til en konto i skatteparadiset Isle of Man, ved hjelp av falske fakturaer fra Liberia.

Mannen er også siktet for å ha overført en million kroner til et selskap hvor han selv var ansvarlig deltaker fra sitt selskap i Hammerfest. Beløpet ble tilbakebetalt i 2005. Bedriftseieren brukte også firmaets penger til å betale kommunale gebyr tilknyttet hans bygging av privatbolig, ifølge siktelsen. 

Overfor Finnmark Dagblad vil ikke styrelederen i selskapet direktøren jobber i svare på hvorfor han får fortsette i jobben.

Rådmann i Hammerfest kommune stusser derimot veldig.

- Dersom det er korrekt at det som framkommer i mediene, er det vanlig praksis at han må forlate jobben umiddelbart, sier Leif Vidar Olsen til Finnmark Dagblad.

Til Finnmark Dagblad sier den tiltalte direktøren dette:

- Jeg har egentlig ingen kommentarer. Selskapet det gjelder var jeg deltaker i 50 % og ikke ansatt og ikke daglig leder. Selskapet ble avviklet i 2009 ved at jeg sammen med kompetent personell gikk inn og tok kontroll. Selskapet det gjelder hadde sitt utspring i Oslo. Jeg har fortalt hva jeg visste og ikke fysisk bidratt til hendelsene som fører til saken. Saken er svært gammel, og jeg har ventet i snart ti år på å bli ferdig med dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.