Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Jus

Spanske sjøfolk saksøker staten

Spanjoler som ikke får pensjon etter å ha jobbet på norske skip, krever etterbetalt pensjon fra den norske stat.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Den norske stat vil i nær fremtid bli stevnet for Oslo tingrett av 200 spanske sjøfolk eller deres etterlatte, med krav om å få retten til pensjon for den tiden de jobbet på norske skip, sier advokat Øivind Østberg, som representerer de spanske sjøfolkene, til ABC Nyheter.

12.000 spanske sjøfolk som i etterkrigstiden og frem til 1994 jobbet på norske skip, ble trukket for skatt, men ikke trygdeavgift til Norge. Dermed opparbeidet de verken spanske eller norske pensjonspoeng.

I 30 år har de kjempet for å få pensjon fra Norge eller via en norsk-spansk avtale, og nå går 200 av dem sammen med interesseorganisasjon Long Hope rettens vei i Norge.

Norges ambassadør til Spania, Johan Vibe, har tidligere uttalt til nettavisen at det ikke finnes et rettslig grunnlag for å yte spanjolene trygd eller tilbakebetale skatt. Vibe opplyser at saken allerede har blitt vurdert av departementer og sivilombudsmannen.

Næringsliv Spania Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.