– De siste fem årene har det skjedd en holdningsendring i oppdrettsnæringen, men god fiskevelferd krever fortsatt en kulturendring i hele næringen. De ser velferd som viktig, men det er forskjellig praksis, og profitt er ofte viktigere enn velferd, sier seniorrådgiver Inger Fyllingen i Mattilsynets tilsynsavdeling for fiskehelse og fiskevelferd til Nationen.

Mattilsynet har det siste året begynt å gå systematisk til verks med tilsyn på slakteriene.

– Vi ser at det fortsatt er store utfordringer med fiskevelferden. Blant annet dør det for mye fisk, sier Fyllingen.

For mye lakselus

I tillegg er lakselus et økende problem, ifølge Mattilsynet. I august og september har tilsynet pålagt ti oppdrettsanlegg i Nord-Trøndelag utslakting på grunn av for mye lakselus.

Sjømat Norge, sjømatnæringens landsforening i NHO, sier oppdretterne er svært opptatt av fiskevelferd.

– I dagens produksjon er det et samsvar mellom fiskevelferd og bærekraftig produksjon av sjømat, sier Henrik Stenwig, direktør for miljø og helse. Han sier det alltid vil være utfordringer i å ivareta fiskevelferden i den enkelte produksjon.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: WWF-rapport: – Det står dårlig til med havene

 
Alvorlig laksesykdom oppdaget i Finnmark