Mandag kunngjorde Telenor-sjef Sigve Brekke selskapets nye konsernledelse.

At kun tre av 21 personer i ledelsen er kvinner, skapte store reaksjoner.

- Dette kan ikke leses som noe annet enn en ren provokasjon, sa skipsreder og næringslivstopp Elisabeth Grieg til DN.

Også det faktum at ledelsen består av hele 21 personer, og at flere av dem er plassert i andre land, har fått DNs kommentator Eva Grinde til å reagere:

«Hvor fattes de beslutningene konsernledere fra hele verden informeres om på møtet? Det som i utgangspunktet kan lyde som en spredning av makt på flere personer ved at toppledergruppen blir større, kan i praksis bli det motsatte.», skriver hun i en kommentar tirsdag.

Professor Jan Ketil Arnulf ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI er uenig, og roser Telenor for å tenke nytt og anderledes.  

- Jeg synes dette er helt genialt, sier han til DN.

«Hovedkvartersykdommen»

I den nye konsernledelsen til Telenor er det lagt vekt på mangfold. Ni av konserndirektørene har internasjonal bakgrunn og flere av dem er plassert i ulike deler av verden. Med dette ønsker Telenor å speile selskapets internasjonale tilstedeværelse.

Arnulf mener dette er helt riktig. Han peker på at det i verden er et uløst problem, som kalles «hovedkvartersykdommen».

- I Norge vet man ingen ting om resten av verden, sier han, og legger til:

- At folk er villige til å prøve noe annet synes jeg er helt forbilledlig. Det største problemet man har i verden, er nærsyntheten. Alle mennesker tror alltid at ting er mest virkelig i hovedkvarteret.

En påminnelse

Ifølge Arnulf er dette noe flere norske selskaper burde følge.

- Det bør være en betimelig påminnelse for alle andre norske selskaper, om betydningen av å forhindre verden fra å se norsk ut, sier han.

Selv om han synes ideen av Telenors nye konsernledelse er god, peker Arnulf på at det ikke er sikkert den vil fungere optimalt.

- Et lederteam er ikke urverk. Du kan ikke skru det sammen og så funker det, sier han.

- Ser lovende ut

Professoren peker på to faktorer som for et lederteam er svært viktig:

  • En må være offensivt eksperimenterende med ledelsesformer
  • En må være offensivt på vakt mot lokale løsninger

Sånn sett mener Arnulf Telenors nye konsernledelse ser lovende ut.

- Men mye kommer an på i hvor stor grad de klarer å gjøre prosessen levende, understreker han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Volkswagens nye plan

Regjeringen øker oljepengebruken: - En svært uventet hendelse

Hver femte arbeidstaker usikker på jobbfremtiden

Se DNTV: - En kjempeutfordring

- En kjempeutfordring
Om ikke flyktningene får, og blir værende i jobb kan de by på en kjempeutfording for Norge.
01:55
Publisert: