Ifølge sesongjusterte tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) gikk ledigheten opp med 9.000 personer fra mai (gjennomsnitt av april-juni) til august (gjennomsnitt av juli-september) totalt sett.

128.000 er uten arbeid i Norge, tilsvarende 4,6 prosent av arbeidsstyrken.

Økningen er innenfor feilmarginen. Økningen kom for personer over 24 år.

Siden den forrige publiseringen er arbeidsledighetsprosenten for juli justert opp fra 4,3 til 4,4 prosent.

I samme periode gikk tallet på registrerte ledige og ordinære tiltaksdeltakere hos Nav opp med 5.000. Også dette tallet er sesongjustert og et gjennomsnitt av tre måneder.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som ble publisert onsdag formiddag.

Samtidig viser AKU-tallene av det sesongjusterte tallet på sysselsatte var om lag uendret fra mai til august. I august var 68,1 prosent av befolkningen i aldersgruppen 15-74 år sysselsatt, ned 0,2 prosentpoeng fra mai. Dette har sammenheng med at befolkningen økte mer enn sysselsettingen.

Arbeidsstyrken i prosent av befolkningen var uendret på 71,3 prosent.

- Det skapes rett og slett ikke nok jobber. Disse tallene er et resultat av at vi har en ganske flat utvikling i sysselsettingen, mens arbeidsstyrken stiger videre. Dermed går ledigheten opp, sier seniorøkonom Marius Gonsholt i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Les også:

- Sentralbankene kan trappe opp valutakrigen ytterligere  

Stor kronesvekkelse mot alle de store valutaene

Amerikansk investor vil bygge norske arbeidsplasser - men får ikke bli

Se DNtv: - Jussen er preget av flink pike-syndromet

Stort arbeidspress
- Jussen er preget av flink pike-syndromet.
01:14
Publisert:

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.