Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Bunnpris-arving og styreleder Christian Lykke regnet med å tape 400–500 millioner kroner i året på nettet. Foto: Ole Morten Melgård
Bunnpris-arving og styreleder Christian Lykke regnet med å tape 400–500 millioner kroner i året på nettet. Foto: Ole Morten Melgård les mer

Handel

Dropper netthandel

Landets minste dagligvarekjede Bunnpris har lagt bort planene om netthandel. – Vi tror ikke betalingsviljen er stor nok, sier styreleder og eier Christian Lykke.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Bunnpris og Lykke

Den klart minste av dagligvarekjedene i Norge eies av Lykke-familien i Trondheim gjennom I. K. Lykke, som ble grunnlagt i 1830.

Bunnpris har en omfattende avtale med Rema, som står for 70 prosent av innkjøpene og rundt 50 prosent av distribusjonen.

Bunnpris har en markedsandel på rundt fire prosent mens den største dagligvarekjeden Norgesgruppen ligger på over 40 prosent.

Vis mer
DN skrev fredag om planene til den kommende netthandelen marked.no. Med Stein Erik Hagens selskap Komplett blant investorene skal nysatsingen utfordre dagens nettaktører og de tradisjonelle dagligvarekjedene med stort utvalg og lave priser, fortalte administrerende direktør Ole Petter Wie.

Norges fjerde største dagligvarekjede Bunnpris ser ikke de samme mulighetene. Dagligvarearving og styreleder Christian Lykke i eierselskapet I. K. Lykke forteller at Bunnpris skrotet planene om å starte nettbutikk i Trondheimsområdet i begynnelsen av 2015.

– Vi tror ikke betalingsviljen er stor nok i forhold til investeringsbehovet og potensialet for å nå en omsetning som ville gjort en slik satsing lønnsom, sier Lykke.

Matkjeden, som er for miniputt å regne sammenlignet med konkurrentene Norgesgruppen, Coop og Rema, vil likevel ikke utelukke netthandel for all fremtid. Analysen selskapet gjennomførte viste imidlertid at kundene i liten grad vil betale for plukkingen av varene.

– Vi regnet med å brenne av 400–500 millioner kroner i året før vi nådde en kritisk masse omsetningsmessig. Markedet er kanskje tilstede i Oslo med større befolkning og mange som har liten tid, sier Christian Lykke.

Grunn til skepsis

Konsulentselskapene EY og PA Consulting regner med at matsalget på nett vil stige til mellom fire og ti milliarder før 2020. I år regner handelsorganisasjonen Virke med at nettselskapene vil omsette mat og drikke for vel 1,3 milliarder kroner. Til sammenligning ble det ifjor solgt dagligvarer i de fire norske kjedene for 160 milliarder kroner.

Handelsekspert Odd Gisholt er skeptisk til matsalg på nettet. Foto: Per Thrana
– Det er grunn til å være skeptisk til dagligvarehandel på nettet. Man skal gjøre veldig mye riktig for å få dette til å fungere. Man må ha fleksibel levering og hentepunkter, et større utvalg enn vanlige butikker og drifte veldig effektivt. Ellers blir det umulig å lykkes. Men de som får dette til vil virkelig få det til, sier marked.no-sjef Ole Petter Wie.

Handelsekspert og professor på Handelshøyskolen BI Odd Gisholt er skeptisk, og tror nordmenn i all overskuelig fremtid vil fortsette å kjøpe mat i de fysiske butikkene. Gisholt understreker at vi har butikker på hvert hjørne og at nordmenn ofte småhandler flere ganger i uken.

«Folk vil gå lei»

– Norgesgruppen med Meny-kjeden har en sjanse. De har gode betingelser, mange varer, kundene og butikkene som hentepunkter. Jeg tror Meny vil prøve seg med plukking fra butikkene sine og så kan kundene hente varene der. Så tror jeg en del leverandører vurderer å gå rett på nett for å nå direkte ut til kundene. Jeg har ikke tro på middagskassene på sikt eller selskaper som skal levere dagligvarer hjem eller via hentepunkter. Folk vil gå lei av middagskassene og det er vanskelig for nettselskapene å konkurrere med volum, pris og utvalg med de største matkjedene, sier Odd Gisholt.

DN har vært i kontakt med de tre største dagligvarekjedene Norgesgruppen, Coop og Rema. Trioen «følger med» på utviklingen, men vil ikke fortelle om de har noen konkret nettsatsing på gang.

Les hele avisen
  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Næringsliv Bunnpris Netthandel Handel
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer