Av totalt mellom 550 og 580 fartøyer har mellom 110 og 130 kun drevet fisket etter kongekrabbe, opplyser seniorrådgiver Ton-Ola Rudi i Fiskeridirektoratet til NRK.

De nye reglene ble vedtatt i sommer og innebærer at kvoten for kongekrabbe kan reduseres til 10 prosent dersom ikke fartøyet tar annen fangst for minst 100.000 kroner samme år. Seniorrådgiver Rudi mener fiskerne burde vært forberedt på endringen.

– Det var jo et moment i høringen av forskriften for 2016 i vår, og så var dette med aktivitetskrav også et tema i evalueringen av kongekrabben i 2014, sier han.

Ifølge NRK bruker flere fiskere romjula til å skaffe nok annen fangst til å slippe reduksjonen i kvoten neste år.

Kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) kommer opprinnelig fra det nordlige Stillehavet, men ble satt ut i Murmanskfjorden av russiske forskere på 1960-tallet. Siden har den spredd seg både østover og vestover i Barentshavet. Det har vært kommersiell fangst av kongekrabbe i norske farvann siden 2002.

Les også:

- Ikke la det ose olje av cv-en din  

Makropanelet: To forhold vil dominere nyhetsbildet

- Det har vært et ruglete, ja tidvis brutalt, år  

Se DNtv: Slik lager du hjemmegym

Gjør januartreningen enklere: Slik lager du hjemmegym
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.