- Dette er et svært viktig tiltak for å sikre arbeidsplassene og styrke rederiets posisjon fremover. Hele næringen er inne i en svært utfordrende tid nå, sier administrerende direktør i Olympic, Stig Remøy, i en pressemelding.

Avtalen om lønnsreduksjon er inngått mellom Olympic, Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF), Norsk Sjømannsforbund (NSF) og Det Norske Maskinistforbund (DNMF). Lønnsreduksjonen er gjeldende fra og med mandag, ifølge meldingen fra selskapet.

Ifølge Norsk Sjømannsforbund innebærer avtalen redusering fra 12 timers arbeidsdager til elleve timers arbeidsdager, som tilsvarer et lønnskutt på seks prosent.

Må snu alle steiner

- Denne avtalen er en arbeidstidsredusering som får som konsekvens at lønnen reduseres, sier tariffansvarlig Geir Hagerupsen i Norsk Sjømannsforbund til DN.

Fagforbundet Norsk Sjømannsforbund har omlag 10.800 medlemmer, og har i dag tariffavtaler for ulike fagfolk knyttet til både innenriks og utenriks sjøfart.

Områdeansvarlig tariff Geir Hagerupsen i Norsk Sjømannsforbund.
Områdeansvarlig tariff Geir Hagerupsen i Norsk Sjømannsforbund. (Foto: Kai Jacobsen/Norsk Sjømannsforbund)

Hagerupsen, som var med å utforme avtalen med Olympic, er fornøyd med resultatet gitt hvordan markedet har utviklet seg.

- I den situasjonen som næringen er i må vi snu alle steiner som finnes. Så lenge ikke myndighetene vil sette i gang tiltak for å få opp aktivitet i Nordsjøen må vi finne andre løsninger. Slik aktivitetsnivået er i dag er det ikke lenger nødvendig å opprettholde 12 timers arbeidsdager, sier han. (Saken fortsetter under).

 

Avtalen er ikke permanent, og vil termineres dersom aktivitetsnivået tar seg opp igjen.

- I dag er all aktivitet strupet, og alt går i sakte film. Når vi ser den samme situasjonen over hele verden, er det ganske alvorlig, sier han.

Spår tøft 2016

Lønnsreduskjonen er gjort for å hindre flere jobbkutt. Over 20 ansatte er permittert i selskapet, og de ansatte har tidligere gått med på forlengede turnusperioder i 2016 og reduksjon i tillegg for 2015.

- Vi er glade for at vi har greid å holde de fleste i arbeid, sier Remøy i meldingen.

Han hevder videre å være optimist for fremtiden, men ser at 2016 vil bli et «tøft» år.

- Jeg vil ikke stadfeste noen konkrete tall, men avtalen innebærer også litt mindre arbeidstid for de ansatte, sier Remøy til Sysla.

Det er tøffe tider for bransjen. Forrige uke ble det kjent at ansatte i Aker Solutions' divisjon for vedlikehold, modifikasjoner og drift i Norge får kuttet lønnen med mellom fem og ti prosent.

BAKGRUNN: Lønnskutt i Aker Solutions

Les også på DN.no:

Asia i dag: Dødsstøt for «Abenomics» i Japan

Kim Jong-un holdt rakettbankett

Duket for strid om ny høyesterettsdommer i USA

Se DNTV:

Bli med in i Karis Gründerhub i London

Kari Bech-Moen sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer:

Bli med in i Karis Gründerhub i London
Kari Bech-Moen sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer,
00:48
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.