Papirprodusenten Norske Skog har i månedsvis kjempet for å overleve.

Selskapet har altfor høy gjeld og foreslo overfor kreditorene nye låneavtaler som vil redusere gjelden med én milliard kroner og renteutgiftene med en halv milliard årlig.

Fristen for kreditorene til å si ja eller nei til en slik avtale utløp fredag. Fredag kveld sa kreditorene nei til Norske Skogs planer om gjeldskutt: Norske Skog fikk nei av kreditorene

Det er kreditorene i to usikrede obligasjonslån som forfaller i henholdsvis 2016 og 2017 som hadde frist i dag til å si ja til planen. Mer enn 40 prosent har sagt ja blant eierne av 2016-lånet, men kravet var minst 90 prosent aksept. Mer enn 75 prosent i 2017-lånet sa ja, som er over kravet på 75 prosent aksept. Det er altså 2016-lånet som er problemet for Norske Skog.

Norske Skog-ledelsen gir imidlertid ikke opp håpet om å få tilstrekkelig aksept for forslaget. Derfor har de forlenget det samme tilbudet, med ny frist som løper til 21. mars klokken 13 norsk tid.

- Vi er optimister

Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog bekrefter overfor DN at tilbudet er det samme.

- Det er ingenting nytt. Vi har bare forlenget fristen for det forslaget vi hadde. Vi synes vi ga et raust tilbud, og er optimister. Vi tror at vi kan nå akseptkravet, selv om det ikke er noe nytt i forslaget, sier han.

Mens Norske Skog kjemper for å finne en løsning på sine gjelds­problemer, er det brutt ut en heftig kamp mellom selskapets obligasjonseiere.

Eierne av et obligasjonslån som forfaller i 2019, har pantesikkerhet for sine krav og frykter de skal bli skadelidende dersom en gjeldsbytteavtale for to andre lån blir gjennomført.

Låneeierne, som representeres av storbanken Citi, fikk i første omgang via en midlertidig forføyning distriktsdomstolen i New York til å utsette bytteavtalen noen dager. Nå har domstolen avvist selve kravet om å stanse gjeldsbyttetilbudet.

Norske Skog-ledelsen understreker at dommeren har opphevet den midlertidige forføyningen som hindret gjennomføring av lånebytteavtalen.

- Hovedgrunnen til at vi nå forlenger fristen for tilbudet vårt til kreditorene er at Norske Skog ønsker bedre tid til å gå gjennom dommen og konsekvensene av den. Og vi ønsker ikke at det ikke skal foreligge noe tilbud i mellomtiden, sier Carsten Dybevig.

- Arbeider med andre alternativer

- Hva skjer hvis kreditorene sier nei til tilbudet også 21. mars?

- Vi er optimistiske og tror at det skal komme en løsning. Men hvis ikke det skjer, arbeider vi med andre alternativer, sier Dybevig.

Les også:

- Boligtallene er nok en grunn til rentekutt  

Har bundet boligrenten til Rasmus (1) er 21 år 

Les også:  Asia i dag: - Kina har troverdighetsproblem
Spår lavere smertegrense for oljeprodusenter  

Se DNtv: - Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
- Man begynner å få en viss tiltro til at vi har sett bunnen i oljemarkedet for denne gang
DNs kommentator Bård Bjerkholt om oljeprisen og norsk økonomi
02:15
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.