- Det er rått parti mellom angriper og forsvarer, sier Kjetil Nilsen, sjefen for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) til DN.

Han har nettopp deltatt i en paneldebatt om sikkerhetstruslene mot Norge under Sikkerhetskonferansen 2016 i Oslo.

I en ny rapport som ble sluppet onsdag, kalt «Risiko 2016» påpeker NSM at andre stater og aktører som utgjør en trussel for Norge utvikler sine teknikker raskere enn vi utvikler mottiltak, og kaller utvikingen et «våpenkappløp».

BAKGRUNN: Dette er datatruslene mot Norge

Peker på konsulentselskapene

I samarbeid med Politiets Sikkerhetstjeneste nevner NSM konsulentbransjen spesifikt som en av bransjene utgjør en risiko for norske interesser. I rapporten står det følgende:

«De siste årene har fremmede etterretningstjenester vist interesse for å utnytte konsulentselskaper. I dag kan norske konsulentselskaper holde sine kundelister hemmelige og dermed potensielt skjule andre staters interesser.», heter det i rapporten.

- Hvorfor har dere tatt med konsulentbransjen spesifikt i rapporten?

- Det er fordi konsulenthusene har kunder du ikke vet hvem er og noen ganger de selv ikke vet hvem er. Vi ønsker å sette søkelyset på at det er en informasjonskrigføring, og da kan denne bransjen brukes for å skape et budskap og påvirke opinionen i Norge til fordel for aktører som utgjør en trussel, sier han.  

- Har dere konkrete eksempler på dette som bakgrunn for dette poenget?

- Det har vært såpass at vi velger å si at dette er noe vi må være oppmerksom på, sier Nilsen.

Han trekker også frem at for næringslivets del er særlig intellektuell kapital, finansiell og børssensitiv informasjon og forhandlingsposisjoner utsatt for etterretningstrusler.

Saken fortsetter under bildet.

Under Sikkerhetskonferansen 2016 konkluderte debattpanelet med at Kina og Russland utgjør de største etterretningstruslene mot Norge. Fra venstre Morten Haga Lund, sjef for Etterretningstjenesten, konferansier Siri Lill Mannes, Kjetil Nilsen, sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Marie Benedicte Bjørnland, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste.
Under Sikkerhetskonferansen 2016 konkluderte debattpanelet med at Kina og Russland utgjør de største etterretningstruslene mot Norge. Fra venstre Morten Haga Lund, sjef for Etterretningstjenesten, konferansier Siri Lill Mannes, Kjetil Nilsen, sjef for Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Marie Benedicte Bjørnland, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Viktig for First House

Konsulentselskapet First House er klar over problemstillingene NSM trekker frem, og har selv hatt erfaringer med situasjoner knyttet til etterretningstrusler.

- Jeg kjenner ikke bakgrunnen for at NSM tar opp dette. Uansett er det et viktig tema. Vi legger stor vekt på både IKT-sikkerhet og allmenn informasjonssikkerhet. Problemstillingen som PST og NSM trekker opp er noe vi er klar over og har tenkt nøye igjennom, sier administrerende direktør i First House, Per Høiby til DN.

Administrerende direktør i First House, Per Høiby.
Administrerende direktør i First House, Per Høiby. (Foto: Gunnar Blöndal)

Dette er første gang NSM nevner konsulentselskaper i denne sammenhengen. PST tok opp det samme poenget i sin risikovurdering i 2015.

- PST kunne da bekrefte tett dialog med First House i flere år. PST bekreftet også at vi har vist gode skjønnsmessige vurderinger rundt temaet, sier han.

Høiby forteller at han og mange kolleger både har erfaring og vektlegger denne problemstillingen, og understreker at PST har uttalt at First House er bevisst dette temaet. Han ser det ikke som et problem at selskapet har hemmelige kundelister.

- At alle kundene våre ikke er offentlige, betyr ikke at de er ikke er tilgjengelig for dem som har kontrollfunksjoner i samfunnet. Vi vil når som helst kunne redegjøre for våre kunder og oppdrag overfor disse myndighetsorganene. Vi har gode rutiner for informasjonshåndtering og gode rutiner når vi tar på oss oppdrag for internasjonale aktører. Dialogen med PST og PST sin vurdering av oss bekrefter dette, legger han til.

- Hvor utsatt opplever dere at den norske konsulentbransjen er for etterretningstrusler mot norske interesser og næringsliv?

- Vi snakker her om viktige samfunnssikkerhetsspørsmål, og dette er tema som krever stor aktsomhet. Konsulentbransjen i Norge er stor. Vi har for vår del hatt et par tilfeller hvor det har vært grunn til nærmere vurderinger fra vår side, sier Høiby.

- Et tross alt lite land

Selv om de potensielle truslene NSM peker på er mange og alvorlige, er det reelle trusselbildet noe dempet i forhold til det som presenteres i rapporten, tror Svein Johan Knapskog, professor i informasjonssikkerhet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

- Det reelle bildet er antagelig litt mer avdempet siden det tross alt koster penger og ekspertise å sette i gang storstilt angrepsvirksomhet mot et tross alt lite land som kanskje ikke har all verden av industri sett i global målestokk, sier Knapskog.

Han understreker likevel at de teoretiske mulighetene for IT-relaterte etterretningstrusler mot Norge er «bortimot uendelige».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Dette må du betale for én euro om tre måneder

Varsler opptøyer om han ikke blir presidentkandidat

- Det var ikke jobben for meg

Hun slutter i pappas pr-byrå for å gi TV 2-sjefen råd

 Se DNTV:  Rubio gir opp i kampen om Det hvite hus

Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert: