De lekkede dokumentene har avdekket at Nordens største bank har lånt ut milliardbeløp gjennom såkalte boksselskap i skatteparadiser. Nordea har i likhet med norske DNB vedgått å ha hjulpet kundene på denne måten og beklager praksisen.

Tirsdag avslørte den svenske kringkasteren SVT at Nordea via skatteparadiser også har lånt ut milliarder til en oligark fra Kasakhstan med nære bånd til landets autoritære leder.

Tillit

Finansminister Andersson kommenterer opplysningene ved å påpeke at bankvirksomhet er basert på tillit.

– Nordea er naturligvis også nødt til å tenke gjennom om man ønsker at banken skal framstå i denne typen sammenhenger, om man tror det er bra for varemerket, og hvordan de nå skal reagere, sier finansministeren til TT.

Det er «helt uakseptabelt» å hjelpe folk med å jukse med skatten, påpeker hun.

Nordea sa mandag at konsernet bryter alt samarbeid med advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Firmaet har samarbeidet med en rekke banker verden rundt for å opprette postboksselskapene og er kilden til den enorme dokumentlekkasjen som har skapt store overskrifter verden over siden søndag.

Finanstilsyn på banen

SVTs siste avsløring går ut på at Nordea lånte flere milliarder kroner til et postboksselskap som egentlig eies av oligarken Serzjan Zjumasjev, en mann med nære bånd til Kasakhstans autoritære leder Nursultan Nazarbajev.

Det svenske finanstilsynet innførte straffetiltak mot Nordea i mai i fjor fordi banken brøt hvitvaskingsforskriftene. Tilsynet ser alvorlig på de nye opplysningene.

– Vi gjør alt vi kan for å komme til bunns i dem. Vi har et intensivt arbeid på gang internt, og også opp mot Nordea i dette tilfellet, sier tilsynsdirektør Erik Thedéen.

Også den svenske skatteetaten skal granske påstandene om at svensker har unngått skatt ved hjelp av Mossack Fonseca.

Siste år

Ledelsen i Nordea har tidligere opplyst at banken i 2009 innførte nye rutiner for å begrense bruken av kompliserte strukturer med postkasseselskaper i skatteparadiser som kan brukes til å gjemme unna penger.

Men lånene til kasakhstanske Zjumasjev skal ha blitt gitt via et betydelig antall postkasseselskaper i løpet av de siste årene. Lånene gikk til å bygge et gigantisk kontorkompleks i den russiske hovedstaden Moskva.

Nordea i Sverige opplyser at banken ikke kan kommentere konkrete kundeforhold, men at det i noen tilfeller er uproblematisk å gi lån via denne typen strukturer. SVT har uten hell forsøkt å få en kommentar til saken fra Serzjan Zjumasjev.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International uttaler at det er en åpenbar risiko for at Nordea har støttet diktaturet i Kasakhstan gjennom lånet til oligarken.

Les også: Bekymring i kontrollkomiteen over DNB-avsløringer

Mæland: DNB avviste befatning av skatteparadis

SVT: Nordea lånte milliarder til kasakhstansk oligark (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Mæland: DNB avviste befatning med skatteparadis
Næringsminister Monica Mæland (H) fikk spørsmål om DNBs befatning med skatteparadiser, som er avslørt gjennom de såkalte Panama-papirene, da hun møtte i Stortinget onsdag.
00:29
Publisert:

- DNB er ulne i sine forklaringer
DNs kommentator Bård Bjerkholt mener DNB ikke har lykkes med å forklare hvorfor de har tilbudt kunder å søke tilflukt i et skatteparadis.
02:15
Publisert: