Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Jørgen Ole Haslestad (bildet) og Thorleif Enger var toppsjefer i Yara da bestikkelsene til selskapets russiske råvareleverandører ble utført. Foto: Per Ståle Bugjerde
Jørgen Ole Haslestad (bildet) og Thorleif Enger var toppsjefer i Yara da bestikkelsene til selskapets russiske råvareleverandører ble utført. Foto: Per Ståle Bugjerde les mer

Panama-avsløringene

Yara avviser at det dreier seg om ny sak

Aftenposten knytter ny informasjon til korrupsjonssak i Russland. - Det som egentlig er nytt er navnet, svarer Yara.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Ifølge Aftenposten utbetalte gjødselsprodusenten Yara bestikkelser på 2,6 millioner dollar til to salgsdirektører i det russiske råvareselskapet Eurochem via postboksselskaper i Karibia i perioden 2004-2009.

Yara påpeker at opplysningene fremkommer både i Økokrim-beslag i 2011-2012 samt en pressekonferanse i regi av selskapet i 2012.

- DN har behørig dekket den korrupsjonssaken som var tidligere. Når det heter at det er en ny og ukjent sak, så er dette feil. Denne ble opplyst om på en pressekonferanse i 2012. Det som egentlig er nytt er navnet, og at det er Eurochem, sier kommunikasjonssjef Kristin Norda i Yara til DN.

Yara og korrupsjon

Yara er et av verdens ledende gjødselselskaper med hovedvekt på nitrogenbasert gjødsel. Selskapet ledes av Svein Tore Holsether, har rundt 12.000 ansatte og omsatte for 95 milliarder kroner i 2014. Den norske stat eier 36 prosent av aksjene.

Gjødselselskapet vedtok i januar 2014 norgeshistoriens største korrupsjonsbot på 295 millioner kroner. Selskapet innrømmet tre forhold av grov korrupsjon.

Fire av selskapets tidligere toppdirektører, deriblant tidligere konsernsjef Thorleif Enger, ble dømt for grov korrupsjon knyttet til to av forholdene. Dommen er anket og kommer opp i lagmannsretten til høsten.

Vis mer

Hun understreker at Yara har jobbet målbevisst i flere år med å komme til bunns i korrupsjonsssaken og etterleve nulltoleranse for korrupsjon.

Daværende Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad innrømmet bestikkelser i Libya, India og Russland i februar 2014. Yara fikk et forelegg på 295 millioner kroner for tre forhold av grov korrupsjon.

Bakgrunn: - Jeg hadde håpet at ingen skulle bli dømt og - Umulig å sikre seg

"Aftenposten kan vise frem dokumenter som avslører at Yara betalte store summer under bordet i perioden 2004 til 2009, angivelig for å få kjøpe millioner av tonn med fosforgjødsel til langt under markedspris fra råvareleverandøren Eurochem, heter det.

Yara sier også til Aftenposten at dette "ikke er ny informasjon".

I 2014 innrømmet Yara å ha betalt bestikkelser til to salgsdirektører i russiske Phosagro i forbindelse med forhandlinger om langsiktige av­­­taler for leveranse av råvarer.

Les også:
Solberg: DNB skal få muligheten til å svare

Bekymring i kontrollkomiteen over DNB-avsløringer

Sverige om Nordea: - Skattefuskhjelp er uakseptabelt

Se DNtv:


 

Næringsliv Bank Aftenposten Panama-avsløringene
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.