– La meg bare slå fast med en gang: Det er totalt uakseptabelt å ikke operere etter boka. Og det er ikke til å stikke under en stol at det er mer risikabelt i denne delen av verden, sier Kristin Skogen Lund da hun møter NTB i Singapore få timer før konferansen Norway-Asia Business Summit (NABS) åpner i det som er et av verdens minst korrupte land.

Feiltrinn slås opp

NHO-direktørens poeng er kort som følger: Relasjoner spiller en viktig rolle i Asia. Utlendinger som vil inn i markedet, må ofte ha en partner på laget. Eller en rådgiver eller døråpner.

– Og da er det fort gjort å trå feil. Du kan være uheldig å alliere deg med en samarbeidspartner som fusker. Og da blir det oppmerksomhet om noen få historier der noen har gjort feil eller vært knyttet til en uredelig partner. Men de aller, aller fleste norske aktører klarer å operere her helt etter boka. Men deres imponerende resultater hører vi dessverre ikke så mye om. Jeg blir litt frustrert av det, sier Skogen Lund til NTB.

Forenklinger

– Mener du at Panama-avsløringene får for stor oppmerksomhet?

– Det vil jeg ikke si. Men det blir av og til litt i overkant for enkelt. Når jeg snakker med politikere i Stortinget, kan det for eksempel komme spørsmål om hvorfor er dere i det hele tatt til stede i disse markedene. Vel, rent bortsett fra at dette er viktige markeder, er norsk næringsliv ofte en solid bidragsyter til samfunnsutviklingen. Vi spiller med åpne kort, og vi har et velorganisert arbeidsliv og er gode arbeidsgivere. Det er det også verdt å ta med seg, sier Skogen Lund.

Norsk velferd

Skogen Lund og statsminister Erna Solberg (H) skal begge holde innlegg under NABS. Under konferansen møtes norsk næringsliv med interesser eller engasjement i Asia for å utveksle erfaringer og lære av hverandre.

– Dette er tredje gangen jeg deltar. Dette er faktisk den eneste konferansen jeg prioriterer fast, sier Skogen Lund.

– De siste ti årene har andelen av norsk eksport til Asia økt betydelig, og dette må vi jobbe for å utvikle videre. På den måten vil også de asiatiske markedene bidra til å finansiere den norske velferden i årene som kommer, sier Solberg til NTB.

– Det økonomiske tyngdepunktet i verden skifter i Asias favør. Landene i Asia er blitt stadig viktigere, både som kunder og som leverandører. I tillegg har stadig mer av innovasjonen sitt utspring i verdensdelen, utdyper Skogen Lund.

Singapore imponerer

Når det gjelder Singapore som sådan, er NHO-direktøren entusiastisk:

– De har hatt en fantastisk økonomisk utvikling de siste tiårene. Landet har en kunnskapsbasert, ikke råvarebasert økonomi. De har tiltrukket seg talenter og kapital på en imponerende måte, sier hun.

Et av Norges fortrinn er flat struktur – som gir et bra klima for læring. Men NHO-direktøren mener vi likevel kan la oss inspirere av det økonomiske miraklet i Singapore, og deres tilnærming til kunnskap.

– I alle departement er den primære visjonen hvordan de skal bidra til å utvikle kunnskap. Det er jo litt annerledes enn hvordan vi tenker, sier Skogen Lund.

Et av NHO-direktørens budskap til NABS-konferansen, og norsk næringsliv for øvrig, er å dele kunnskap. Hun oppfordrer de toneangivende aktørene til å ta en nøkkelrolle i å få flere aktører her hjemme til å ta del i utviklingen.

– Man må skape vinn-vinn-situasjoner, sier Skogen Lund.

LES OGSÅ OM:
Elisabeth (32) var god for 40 milliarder ifjor - nå kan alt rakne
Det startet med en oppfinnelse i 1977 - nå selger han familiebedriften for gigantsum - barna ikke interessert

Milliardærer flokker til tre blokker: Jakter prisrekord i rikingblokk dnPlus

Skal snu trenden: Brokkoli utfordrer bensinpølser dnPlus (+)

Statoils problembarn er blitt pengemaskin: En halv «mong» i pluss dnPlus (+)

Kunstig intelligens gjør at treningssenteret vet når du skal slutte

Se Rune Bjerkes forklaring:

Slik forklarer DNB-sjefen at Luxembourg-affæren kunne oppstå
- Det må ikke brukes som en unnskyldnig eller bortforklaring, men det er viktig å minne om dette...
01:34
Publisert:

Se DNtv:
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Panama-avsl%C3%B8ringene" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:NHO" relevance="0.6"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.