Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Næringsminister Monica Mæland (H) må for andre gang svare på spørsmål fra kontrollkomiteen om Hydros Tadsjikistan-engasjement. Foto: Gunnar Lier
Næringsminister Monica Mæland (H) må for andre gang svare på spørsmål fra kontrollkomiteen om Hydros Tadsjikistan-engasjement. Foto: Gunnar Lier les mer

Industri

Slipper ikke taket i Hydro

Stortingets kontrollkomité krever at næringsminister Monica Mæland redegjør for hvorfor Hydro fikk samarbeide med en korrupsjonsdømt partner i Tadsjikistan.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dette er saken

Hydro, hvor staten eier 34,26 prosent, begynte i 1993 å kjøpe aluminium fra Tadsjikistan, et av verdens mest korrupte land.

Hydro har inngått direkte avtale med TML, et selskap med skjulte eiere på De britiske jomfruøyene.

Internasjonale organisasjoner har i en årrekke fastslått at presidenten og hans nærmeste beriker seg på aluminiumsverket via offshoreselskaper.

Vis mer
Hydros over 20 år lange aluminiumshandel med Tadsjikistan i Sentral-Asia er nok en gang på agendaen til kontrollkomiteen på Stortinget.

For andre gang ber de om svar fra næringsminister Monica Mæland (H) på hvordan det var mulig at Hydro kunne samarbeide med en korrupsjonsdømt partner.

Fortjenesten fra Hydros handel siden 2005 har gått til selskaper i skatteparadiser gjennom de to private selskapene CDH og TML (Talco Management Ltd.). En av eierne ble dømt for korrupsjon i 2008, ett år etter at Hydro formelt inngikk avtalen med TML. Samarbeidet med TML stanset ifølge Hydro først i 2012.

Les også: Hydros glemte bakgård

– Årvåkenheten fra Hydro-styret i de første årene var ikke på samme nivå som den har vært i senere tid. Etter min vurdering har det ikke vært samsvar mellom praksis og det selskapet har uttalt, nemlig at det har nulltoleranse for korrupsjon, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF), medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Hydro ønsker ikke å kommentere dette utover redegjørelsen styret la frem i mars.

Korrupsjonsdømt

Hydro nektet lenge å fortelle hvem som var eierne av TML. Men i sin redegjørelse til departementet forrige måned, offentliggjorde Hydro etter press fra Stortinget navnet til tre tadsjikiske forretningsmenn – Ismatullo Hayoev, Jamshed Abdulov og Maruf Orifov.

DN skrev forrige måned at Orifov i 2008 ble dømt til 8,5 års fengsel for korrupsjon og skattejuks etter å ha drevet et stort matvarekjede i Tadsjikistan.

– Det er ikke tillitvekkende at det inngås avtale med et selskap der en av eierne er korrupsjonsdømt, sier Jette F. Christensen (Ap), medlem i Stortingets kontrollkomité. Foto: Fartein Rudjord
Allerede i 2011 ble han sluppet fri etter at presidenten undertegnet en lov om amnesti i anledning 20-årsjubileet for Tadsjikistans uavhengighet, ifølge tadsjikiske medier.

Ambassaderapporter lekket av varslerorganisasjonen Wikileaks under samlebetegnelsen Cablegate, knytter alle de tre forretningsmennene tett til Tadsjikistans president.

– Det er ikke tillitvekkende at Hydro samarbeider med et selskap der en av eierne er korrupsjonsdømt, sier Jette F. Christensen (Ap), medlem i kontrollkomiteen.

Krever nye svar

Kontrollkomiteen er ikke fornøyd med Mælands svar om Hydro-engasjementet i Tadsjikistan. I brevet Mæland sendte for noen uker siden, står det blant annet at hennes inntrykk er at Hydro har gode systemer for å jobbe med antikorrupsjon. Komiteen krever nye svar på:

• Hvordan vil statsråden forklare at Hydro likevel har handlet med et selskap der en av de skjulte eierne ifølge kilder på internett er dømt for korrupsjon?

• Hva mener statsråden bør gjøres for å unngå lignende situasjoner i fremtiden?

• Hva er grunnen til at Hydro ikke har hatt handel med Tadsjikistan siden første kvartal 2012?

Hydro viser til redegjørelsen fra selskapet om Tadsjikistan-saken til Nærings- og fiskeridepartementet forrige måned:

KrFs Hans Fredrik Grøvan i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Foto: Aleksander Nordahl
– «Reputational due diligence»- undersøkelsen av eierne ble gjort i 2007. En av eierne ble ifølge kilder på internett dømt for korrupsjon i 2008, og denne informasjonen inngikk i en totalvurdering som gjorde at Hydro valgte å ikke fortsette handel i Tadsjikistan, skriver informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro i en epost.

«Reputational due diligence» betyr i praksis en bakgrunnssjekk. DN lyktes ikke i å få en kommentar fra Mæland tirsdag.

Les hele avisen.

Næringsliv Monica Mæland Stortinget Stortingets kontrollkomité Tadsjikistan Hydro Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.