- Er jeg innenfor eller utenfor, humrer kunden.

I den søndagsåpne Rema-butikken på Løren i Oslo vandrer kundene på begge sider av sperrebåndene. Noen steder er sperrebåndene festet i hodehøyde slik at man enkelt kan gå i det avsperrede området. Andre steder ligger båndet henslengt over frysedisken slik at det er mulig å plukke varer utenfor det avgrensede arealet.

Kundene tar oppmerkingen som en selskapslek. En jente i tenårene hopper ut og inn av det avsperrede området.

Til tross for at plakaten ved inngangen oppfordrer butikken kundene om å respektere avsperringene, er det i praksis fritt frem i det meste av butikken.

Tilspissing

Diskusjonen om søndagshandel har den siste tiden tilspisset seg kraftig og kulminerte med at de tre store grupperingene ble kallet inn til kulturministeren fredag.

Les også:  Han blir sjef for Norges største dagligvarehus

Politianmeldelser, fotografering av hverandres butikker og intense Twitter-utvkelsinger er nå hverdagen blant norske dagligvaregigantene.

Etter møtet sist fredag tok kulturminister Linda Hofstad Helleland et oppgjør med sperrebåndene som Rema inntroduserte etter påske.

Les også:
– Loven tillater ikke sperrebånd dnPlus
Rema 1000: Vi fortsetter med sperrebåndene inntil våre konkurrenter følger loven
Helleland vurderer å se på loven  

- Loven tillater ikke sperrebånd og heller ikke lettvegger og mer enn 100 kvadratmeter i salgsflate, sa Helleland til DN.

 

Jan Frode Johansen, som er direktør i Rema Franchise, avviser at kjeden har fullåpnet sine egne butikker ved hjelp av sperrebåndene.

- Vi skal avgrense butikkene til 100 kvadratmeter, og det er det vi har gjort. Det er mulig at sperrebåndene har blitt flyttet. Vi gjør uansett det samme som konkurrentene som benytter søppelsekker og andre ting til å tette.

- Har ikke ministeren vært tydelig på at sperrebåndene bryter loven?

- Ministeren har vært tydelig på at alle slags avgrensninger ikke er lov. Hun har også vært tydelig på at søndagsplakaten som Virke har laget bryter norsk lov. Så lenge konkurrentene bryter norsk lov, så vil vi fortsette med sperrebåndene. Vi er egentlig bare tilbake til start, der konkurrentene har brutt loven i 18 år uten at det har fått konsekvenser.

Siden påske har Rema åpnet rundt 25 søndagsbutikker basert på sperrebånd.

Slik så det ut på Rema Økern søndag ettermiddag. Flere av sperrebåndene var plassert i hodehøyde.
Slik så det ut på Rema Økern søndag ettermiddag. Flere av sperrebåndene var plassert i hodehøyde.

Investeringen i rene Brustad-buer ligger på rundt to millioner kroner, har DN tidligere fått opplyst fra folk i bransjen.

Les om handel i DN:

Toner ned luksus dnPlus (+)

Utfordrer «Grandisen» dnPlus

Ti magre år i Skeidar er over

Ny pizzakjempe: Peppes sluker Dolly  

- Praktiseringen blir komisk, uttalte Reitan da han anmeldte 120 konkurrerende butikker i januar.

Han benyttet samtidig anledningen til å kritisere hvordan andre kjeder utvidet salgsarealet med grønnsaksdisker i inngangspartiet og ansatte som hentet varer fra resten av butikken.

DN har ikke lyktes å komme i kontakt med kjøpmannen i den aktuelle butikken.

PR-utspill

I Remas egen kartlegging av konkurrenter sist søndag ble det avdekket 21 tilfeller av det Rema mener er lovbrudd. Dette er butikker som er tilknyttet Joker/Norgesgruppen, Bunnpris og Coop.

- Vi har ikke endret noen beslutninger. Så lenge konkurrentene gjør som de gjør, så vil vi kopiere dem, sier Rema-direktør Johansen.

Virke har gjort et forsøk på å at utforme en søndagsplakat, men forslaget er blankt avvist av Rema som ikke er medlem av Virke.

- Søndagsplakaten er et PR-utspill fra Norgesgruppen. De har vært med på  å lage en plakat som de selv ikke retter seg etter.

Rema har hevdet at regelverket for Brustad-buer er utdatert.

- Gjennom mange år har det vært en veldig bred tolkning, men jeg er tydelig på at loven skal følges opp. Jeg forventer at både Norgesgruppen og Rema som seriøse aktører forholder seg til lovverket, uttalte kulturministeren fredag.

Twitter-feide

Konkurrenten Norgesgruppen, som står bak Kiwi og Joker, har hyret inn Multiconsult for å måle opp og kvalitetssikre at søndagsåpne butikker følger reglene.

Både Rema-eier Ole Robert Reitan, Norgesgruppens direktør for næringspolitikk og samfunnskontakt Bård Gultvedt og Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis har kastet seg inn i utvekslingen om søndagshandel:

 

@baardgultvedt @environimus Du har ihvertfallfrekkhetens nådegave. Det skal du ha. Tror vi avslutter der. Rydd opp i eget hus!

— Ole Robert Reitan (@ole_robert) May 8, 2016
 

 

@baardgultvedt @environimus Hvis det er så enkelt, kan dere jo ihvertfallforsøke. Vært i flere Joker i dag. Sender gjerne liste og bilder.

— Ole Robert Reitan (@ole_robert) May 8, 2016
 

 

 

@TakleFriis Bevisste lovbrudd har funnet sted hver helg siden 1998, men bare hos Norgesgruppenog Bunnpris. Enig i at de bør slutte med det.

— Ole Robert Reitan (@ole_robert) May 9, 2016
 

 

LES OGSÅ OM:

Dropper Statoil-skiltene: Slik blir den nye bensingiganten dnPlus (+)

Krever Statoil­granskning dnPlus  (+)

Mange straffedømte advokater: Avskiltede advokater magasinetPlus

Derfor er hun 40-åringenes nye ideal: Noora (16), førtisenes heltinne d2Plus

 

 

SNART 17. MAI:

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.