- Selv om arbeidsmiljøloven ikke gir klare føringer for ansatte mens de er på utenlandsreise eller er utstasjonert, er det klare føringer på hva selskapene må gjøre før den ansatte reiser, sier partner/advokat Anders Stenbrenden i Kluge Advokatfirma til DN.

En fersk rapport som Kluge Advokatfirma og International  SOS har laget viser at norske selskaper ikke er flinke nok til å forberede ansatte på å jobbe i utlandet - selv om de er forpliktet til dette.

- Nei, de er ikke flinke nok. De ser kanskje ikke behovet eller har ikke kompetanse eller ressurser til å gjøre det, sier general manager Roar Storrø i International SOS.

Men som arbeidsgiver har du et stort ansvar, både juridisk og moralsk, for å passe på dine ansatte, understreker han.

- Trenden er klar: Stadig flere ansatte sendes på utenlandsjobbing. Men det er ikke risikofritt. Ebola, zika, terrorangrep, jordskjelv... Mange bedrifter opplever store utfordringer ved å ha ansatte på utsatte steder rundt omkring i verden, sier Roar Storrø.

Forventer at arbeidsgiver tar ansvar

De komplekse utfordringene nordmenn som jobber i utlandet møter, er sterkt undervurdert og må tas mer på alvor, sa psykolog Jøri Gytre Horverak til DN for en måned siden: - Dette er ingen idyll. Du går på småsmeller hele tiden

- Virksomheter som sender nordmenn ut på jobb må bli flinkere til å ta vare på expat-familiene sine, sa hun.

I 2012 skrev hun en doktoravhandling om seleksjon i multikulturelle organisasjoner, hvor kulturell sensitivitet og kulturell effektivitet/tilpasning var et vesentlig tema.

I tillegg har psykologen nettopp kommet hjem fra et fem og et halvt år langt opphold i Nord-Dakota i USA, der hun var hjemmeværende «expat-frue» med tre barn.

- Denne erfaringen har lært meg at de store ekstrabelastningene som expaten og familien utsettes for kan reduseres betydelig med noen enkle grep, sa Jøri Gytre Horverak til DN.

Det er en tydelig trend at ansatte forventer at arbeidsgiver tar ansvar dersom noe skjer mens de jobber i utlandet, kommer det frem i rapporten til Kluge Advokatfirma og International SOS.

En større europeisk undersøkelse (inkludert Norge) fra International SOS viser imidlertid at bare 1 av 3 selskaper er opptatt av å trene ansatte før de drar ut av landet.

- Dette kan straffe seg. Selskapet løper stor risiko hvis noe skjer og det ikke håndteres på riktig måte, advarer Roar Storrø.

- Ikke god nok

En unik dom i internasjonal sammenheng, og en prinsipielt viktig dom hvor Flyktninghjelpen ble dømt til å betale 460.000 euro til en ansatt som ble skutt og kidnappet på jobb i Dadaab i Kenya, viser hva norske selskaper risikerer hvis de ikke følger opp dette godt nok.

Les mer om den saken her: Flyktninghjelpen dømt til å betale 4 millioner i erstatning

- Dette er jo et ekstremt eksempel, men viser hvor ille det kan gå i verste fall, sier Roar Storrø.

Han viser også til en undersøkelse fra Næringslivets Sikkerhetsråd som avdekket at bare 23 prosent av virksomhetene i Norge hadde gjort en risikovurdering av å sende ansatte til utlandet.

- Ikke godt nok, sier Storrø.

- Et selskap må ha en klar bevissthet rundt dette: Hva er risikoen? Hvordan reduserer man risikoen? Og hva gjør man når noe går galt? Det er oppsiktsvekkende at så få tenker over disse spørsmålene. Ofte tenker man ikke på det før det går galt.

Reiseforsikring er ikke nok

Anders Stenbrenden understreker at en reiseforsikring ikke er nok når man sender ansatte ut av landet.

- Men mange tror nok det holder å være forsikret på den måten. Jeg har imidlertid et inntrykk av at store, kjente selskaper som har sendt ansatte ut i flere år og har lang erfaring med det, foretar grundige totalvurderinger og er mer bevisst på problemstillinger som kan oppstå enn andre selskaper, sier advokaten.

- Det nytter ikke å sette sin lit til at «ting skjer ikke». For hvis noe skulle skje, da kan man plutselig sitte der med store problemer hvis man ikke har forberedt seg godt nok, legger han til.

Les også på DN.no:

Asia i dag: «Abenomics» på dødsleiet?  

Fete lønninger i nytt statlig veiselskap  

Frykter norsk avgiftssmitte dnPlus  (DN+)

Den nye trendsporten: Fra fotballjente til stjerneskudd i fjelløping på to år  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.