Den britiske nettbutikken Asos, som selger klær, sko og annet tilbehør til store deler av verden, har vært ute av drift siden torsdag kveld.

Nettgiganten varslet om tekniske problemer på Twitter like etter klokken 21 torsdag, og fredag morgen var den tekniske floken fremdeles uløst.

Mange knytter svikten til britenes ferske avgjørelse om å forlate EU, ifølge nettstedet Metro.

Ifølge Bloomberg skjer omkring 55 prosent av omsetningen til Asos utenfor Storbritannia.

Bli løpende oppdatert på brexit og finansmarkedene i DN Investor.

Mer for pengene

- Pundet har falt, og da blir disse produktene billigere internasjonalt, sier førstelektor Ragnvald Sannes ved Institutt for strategi ved Handelshøyskolen BI, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Natt til fredag svekket pundet seg med 11 prosent mot amerikanske dollar, og er nå på sitt laveste nivå siden 1985.

For mange utenfor Storbritannia betyr det at pengene rekker til mer - blant varer som er priset i britiske pund.

Nordmenn må eksempelvis ut med én krone mindre for pundet i dag sammenlignet med samme tid ifjor.

- Internasjonal netthandel vil variere med kronekursen. Når kronen er sterk blir det billigere å handle fra utlandet. Det påvirker valget om å handle i egne butikker kontra ute, sier Sannes.

Og det er noe britiske forhandlere bør ha forberedt seg på, ifølge administrerende direktør Orlando Martins i selskapet Oresia.

- Der det er mulig, mener vi det bør være en slags kortsiktig plan på plass for å bekjempe driftsavbrudd som kan oppstå i tilfelle brexit, uttalte han til nettstedet FashionUnited torsdag.

Har ingen plan

Flere undersøkelser, deriblant to som er gjennomført av Oresia og teknologileverandøren Global-E, viste at seks av ti britiske detalj- og varehandler ikke hadde lagt noen brexit-plan i forkant av EU-avstemmingen.

Peder Inge Furseth er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.
Peder Inge Furseth er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Privat)

Det mener førsteamanuensis Peder Inge Furseth ved Institutt for kommunikasjon og kultur på Handelshøyskolen BI er oppsiktsvekkende.

- Det virker som om netthandelen er tatt litt på sengen i og med at de ikke har forberedt seg. Og det er overraskende, sier han.

Uansett hvor man er i næringslivet, burde man ha forberedt seg på en brexit, mener Furseth.

Han tror brexiten og den reduserte pund-kursen isolert sett kan være gunstig for både netthandel og eksportnæringen i landet, men understreker at konsekvensene alt i alt er usikre ennå.

- I lang tid er det blitt sagt at dette vil kunne få store konsekvenser. For nettbutikkene vil etterspørselen og trafikken fra utlandet kunne øke, og det burde de ha sett nærmere på, mener han.

Furseth peker imidlertid på at de tekniske problemene hos Asos oppstod lenge før det ble klart at Storbritannia forlater EU.

- Det kan ha vært et tilfeldig sammentreff. Det var først i natt at det ble klart at brexit ble en realitet. Men det er litt oppsiktsvekkende at en så stor aktør ikke har nettsidene oppe, sier Furseth.

Asos har foreløpig ikke oppgitt noen forklaring på hva de tekniske problemene skyldes, opplyser Metro, som skal ha bedt om en redegjørelse.

 

Les også: - Det er brutalt. Det er dette vi fryktet skulle skje

- Det går mot brexit. Fest setebeltene!

Derfor gikk det galt for Cameron

 

Se DNtv:

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen:

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.