- Det viktigste øyeblikket i min karriere var for 18 år siden, da jeg jobbet i shipping og bestemte meg for å gå over til en karriere i bank, sier DNBs konserndirektør for Bedriftsmarked-avdelingen i Norge, Kjerstin Braathen (46), til DN.

Da Braathen var 28 år gammel forlot hun sin stilling i aluminiumsselskapet Hydros shippingavdeling til fordel for en stilling som shippinganalytiker i Norges største bank, DNB.

- Jeg bestemte meg for at jeg måtte bruke finansbakgrunnen fra studiene mine, forteller hun om valget.

I denne sommerserien forteller et knippe kjente mennesker fra norsk næringsliv, politikk og akademia om sin karriere. Hva er resultat av valg og tilfeldigheter?

«Gæren» sjef

Siden den gang har Braathen steget i gradene og er i dag en del av bankens konsernledelse. Men selv hadde hun aldri tenkt seg at karrieren skulle gå den veien.

- Jeg hadde absolutt ikke ventet at jeg skulle være der jeg er nå da jeg begynte i DNB for 18 år siden. Jeg hadde egentlig ikke lagt noen lang plan om hvor jeg skulle, men var opptatt av å ta nye utfordringer og gjøre en god jobb der jeg var, sier hun.

Da konserndirektøren fikk sin første lederstilling i DNB, skjønte hun ikke hvorfor sjefen hennes ville gi henne så mye ansvar. Hun trekker frem den nå pensjonerte shippingsjefen i DNB, Hans Petter Aas, som én av personene som hadde troen på henne tidlig i sin karriere.

- Da han valgte å trekke meg inn i ledergruppen i 2004, rett etter jeg var tilbake fra permisjon med mitt første barn, tenkte jeg at han var litt gæren som ville gi meg den jobben. Jeg spurte meg selv om hvordan han kunne være så sikker på at jeg skulle lykkes, forteller Braathen.

- Jeg har aldri latt meg stoppe av frykten for å feile, og den hendelsen gjorde at jeg lærte at det er en viktig å satse på noen og gi dem ansvar, sier hun.

Les alle artiklene i denne serien

Tøff studietid

Men det har ikke alltid vært lett for konserndirektøren. Da hun studerte i Frankrike, mens hun var i 20-årene, opplevde hun det Braathen selv omtaler som en «skikkelig nesestyver».

- Etter å ha seilt enkelt gjennom norsk skole, fikk jeg meg en skikkelig nesestyver, men jeg kom gjennom og fikset det, sier hun.

Det var særlig språket som gjorde livet vanskelig mens hun studerte i Frankrike. Selv om hun kaller opplevelsen «tøff», mener hun likevel oppholdet ga henne mye livserfaring.

- Jeg kunne ikke språket godt nok i starten og det var en tøff opplevelse å sitte dag etter dag i en forelesningssal uten å forstå det som foregikk. Det løsnet etterhvert og ga meg den første erfaringen på å stå i noe selv om det er vanskelig, sier hun om studietiden.

Liker ikke langtidsplaner

Avdelingen hun leder i dag har ansvaret for betjeningen av DNBs rundt 180.000 kunder blant små- og mellomstore bedrifter i Norge.

- Opp gjennom årene i DNB har jeg jobbet med mange norske bedrifter i situasjoner med store oppkjøp, fusjoner, selskaper som har fått mulighet til å gjennomføre planlagte investeringer som er avgjørende for ny strategi. Jeg har også jobbet med virksomheter i vanskeligheter for å ta vare på verdier og arbeidsplasser og det er klart det er givende når det lykkes, sier Braathen som ikke ønsker å oppgi hvilke spesifikke selskaper hun har jobbet med opp gjennom årene.

Hun hevder selv å aldri ha lagt langtidsplaner for sin karriere, men heller forsøkt å gjøre det bra der hun er. Det er også hennes fremste karrieretips.

- Å levere i den jobben du har er ofte den beste søknaden for å få mer ansvar. Det er samtidig viktig å flagge at man har ambisjoner, sier hun.

Tidligere artikler i denne serien:

Petter Stordalen: - Det forandret karrieren min

Kristin Skogen Lund: - Jeg kan tenke meg å starte for meg selv

Bente Landsnes: Derfor droppet børsdirektøren utdannelse

Lise Lyngsnes Randeberg: - Krisetider rammer også høyt utdannede

Jarand Rystad: Synes kollegaen var «gal» som ville bli med på gründersatsingen

Les mer på DN.no:

Kraftmegler Einar Aas satser på Spania-eiendom: Satser 100 mill. i Marbella  

Asia i dag: Frykt for kinesisk mareritt for Apple  

Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer

Medisinstudiet ved UiOhar landets høyeste karakterkrav, men studieledelsen er usikker på om den slipper inn de beste legene: Vil ikke bare ha de skoleflinke dnPlus  (DN+)

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: