Konserndirektør Margareth Øvrum (58) har jobbet i Statoil i 34 år. Hun har vært med på både oppturer og nedturer i selskapet.

Øvrum var første kvinnelige plattformsjef i selskapet, og sitter i dag i selskapets konsernledelse med ansvar for teknologi, prosjekter og boring.

Hun har selv ledet nedskjæringer for flere milliarder kroner i Statoil. Hun legger ikke skjul på at de unge arbeidsledige gjør sterkt inntrykk på henne.

I denne sommerserien forteller et knippe mennesker fra norsk næringsliv, politikk og akademia om sin karriere.

Oljesmellen

- Det gjør meg vondt langt inn i sjelen at andre kommer i den situasjonen. Det er vondt å tenke på, sier Øvrum.

Titusenvis av oljejobber har forsvunnet siden oljeprisfallet startet sensommeren 2014. De siste ledighetsstatistikkene fra Statistisk Sentralbyrå viser at arbeidsledigheten øker mest blant unge, at oljefylkene på Vestlandet er hardest rammet og at ingeniører er blant de mest utsatte yrkesgruppene.

Øvrum har selv jobbet i oljebransjen i nesten hele sin yrkesaktive karriere, men har ikke selv vært offer for noen nedbemanningsrunder. Konserndirektøren ville sett overalt etter muligheter dersom hun ble arbeidsløs i dag.

- Jeg har selv aldri opplevd det. Jeg tror jeg ville prøvd alle mulige alternativer, både innenfor og utenfor bransjen. Det er jeg sikker på at veldig mange også gjør, sier hun.

Råd til unge

Oljeprisen begynte å falle på sensommeren i 2014. Fra nivåer godt over 100 dollar fatet, ble bunnen nådd i januar i år på rundt 27 dollar fatet. Denne uken er nivået på rundt 43 dollar fatet.

Hittil er mellom 36.400 og 37.800 oljejobber forsvunnet som følge av nedturen, viser en oversikt fra DNB Markets. Statoil har kuttet om lag 3.000 stillinger. I slutten av juli kunne ikke konsernsjef Eldar Sætre utelukke flere runder med nedbemanning.

De fleste i oljebransjen, Øvrum inkludert, tror likevel på en ny oppgang for bransjen.

- Det er et enormt behov for kompetanse innen teknologi og innovasjon. Så jeg er optimistisk og har tro på at det er gode muligheter for unge videre i vår industri, sier hun.

Unge nordmenn virker derimot ikke like optimistiske. Oljestudier er mindre populært enn på lenge over hele landet. Flere oljerelaterte utdannelser har redusert antallet studieplasser og andre slipper inn alle søkere.

Les mer her: Oljesmellen fortsetter for universitetene

- Selv om det er tøffe tider akkurat nå, så trenger vi både olje og gass i tillegg til fornybar energi i mange, mange år til – og vi trenger arbeidskraft med kompetanse i denne næringen, sier Øvrum.

Yngste kvinne

Som konserndirektør har Øvrum blant annet blitt kåret til årets mest innflytelsesrike teknologikvinne av bransjeorganisasjonen Society of Petroleum Engineers, og én av Bergens mektigste personer av Bergens Tidende.

58-åringen peker på sin daværende sjef og produksjonsdirektør for Gullfaks-feltet i Statoil, Magnus Ulland, som én av de viktigste personene for sin karriere.

- Han fikk meg ansatt som den yngste og første kvinnelige plattformsjefen i Statoil, og var kjempeviktig for meg. Han var en modig mann som den gangen ansatte en ung kvinne i et veldig mannsdominert miljø, sier hun.

Gullfaks-feltet var det første som ble tildelt utelukkende norske rettighetshavere, og hadde oppstart i 1986.

Øvrum viser videre til den tidligere konsernsjefen i Statoil, Helge Lund, som bragte henne inn i konsernledelsen.

- Det at andre har troen på meg, tillit til meg og har gitt meg slike utfordringer, har vært veldig viktig for min karriere.

Tidligere artikler i denne serien:

Petter Stordalen: - Det forandret karrieren min

Kristin Skogen Lund: - Jeg kan tenke meg å starte for meg selv

Bente Landsnes: Derfor droppet børsdirektøren utdannelse

Lise Lyngsnes Randeberg: - Krisetider rammer også høyt utdannede

Jarand Rystad: Synes kollegaen var «gal» som ville bli med på gründersatsingen

Kjerstin Braathen: - Fikk meg en skikkelig nesestyver

Julie Brodtkorb: - Deres innsats har vært avgjørende

Ole Henrik Wille: - Jobben er en stor del av min identitet

Anita Krohn Traaseth: - Å gå på Nav var lærerikt

Hilde C. Bjørnland: Kom tilbake til Norge som en «fremmed fugl»

May-Britt Moser: - Vi bygde dette fra ingen ting

Trond Omdal: - Ikke bekymret for å anbefale studier innen olje og gass

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.