Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Dac-en skal være som en tids­maskin og sette deg tilbake til dine beste lytteopplevelser. Komplett med gåsehud, sier Børge Strand-Bergesen som lager bokser som foredler lyden fra telefoner og pc-er. Foto: Fredrik Bjerknes
– Dac-en skal være som en tids­maskin og sette deg tilbake til dine beste lytteopplevelser. Komplett med gåsehud, sier Børge Strand-Bergesen som lager bokser som foredler lyden fra telefoner og pc-er. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Teknologi

Det svinger i norsk hi-fi

Små norske hi-fi produsenter utmerker seg med rask vekst og internasjonale priser. Børge Strand-Bergesen tok sluttpakke for å gi verden bedre lyd.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dac

En dac er en omformer som tar musikk lagret som digitale 0 og 1-bits og gjør dem om til et analogt hørbart lydsignal som sendes videre til en forsterker.

Telefoner, nettbrett, pc-er, cd-spillere og tv-dekodere har alle en innebygget dac, men de fleste av dem har en enkel variant som ikke klarer å få med seg alle detaljene i musikken. I tillegg er det ofte trangt om plassen i moderne elektronikk så det oppstår støy fra strømforsyninger og antenner som forurenser lyden.

En hi-fi-dac er laget for å få med seg alle detaljer i den digitale lyden og er konstruert slik at det ikke oppstår støy. Resultatet er lyd som ligger tett opptil den kvaliteten den ble laget i.

Har man et godt, men eldre anlegg myntet på cd- eller lp-plater vil en dac sørge for at også strømming og musikkfiler lyder like bra eller bedre enn de gamle formatene.

Vis mer
I en kjellerstue på Hvalstad i Asker sitter Børge Strand-Bergesen (41) omringet av loddebolter, kretskort og måleinstrumenter.

Han står alene bak varemerket Henry Audio som lager en såkalt dac (se faktaboks), en lydforedler som blåser liv i musikk fra telefoner og pc-er. Det finnes mange dac-er på markedet, men Strand-Bergesen lager sin uten hemmeligheter, og til en brøkdel av prisen de store hi-fi-merkene krever.

Integrerte forsterkere

De fleste forsterkere i dag er integrerte, som vil si at forsterkeren både behandler og forsterker lydsignalene den mottar.

En moderne forsterker kan ta imot lyd fra enheter som kobles til med kabel, men i en del tilfeller også trådløse musikkspillere som telefoner, nettbrett og pc-er.

Ofte vil dac-funksjonaliteten være integrert i forsterkeren, så man ikke trenger en egen dac for å få med alle detaljer i lyden.

Med en moderne forsterker kan man få et «gammelt» anlegg til å lyde vesentlig bedre.

Det er stor forskjell på hodetelefoner og høyttalere. Så om du skal bruke begge deler eller bare hodetelefoner må du kjøpe et produkt som er tilpasset for det for ikke å miste effekten.

Vis mer

En hobby

– Jeg har vært fascinert av lydelektronikk siden valgfag elektro i åttende klasse. Men kremmer­siden av meg hadde også veldig lyst å lage noe som kunne selges, sier Strand-Bergesen som i sommer tok sluttpakke fra jobben i oljeservicebransjen for å drive som hi-fi gründer på heltid.

Hans første dac-boks kom på markedet i 2010. Boksene hans selges direkte på nett fra lageret i kjelleren på Hvalstad, og hos én forhandler i Oslo. Volumene er foreløpig små, i sommer rundet han 1000 solgte eksemplarer, men Henry Audio har høstet topp­karakterer og utmerkelser i hi-fi-magasiner over hele verden og etterspørselen stiger raskt.

– Henry Audio har jo bare vært en hobby for meg. Men fortsetter det å vokse slik det gjør nå kan det bli en heltidsgeskjeft, sier han.

Foreløpig har han kun laget ett produkt som kobler en pc til et eksisterende lydanlegg. Men det ligger i kortene at et produkt som også støtter telefoner og hode­telefoner vil komme.

Komplisert produktutvikling

– Dette er jo en enmannsbedrift og jo flere inn- og utganger man skal støtte gjør produktutviklingen mer komplisert. Men skal jeg vokse må jeg lage et produkt som passer flere, sier Strand-Bergesen og nekter å akseptere trenden med at økt brukervennlighet betyr dårligere kvalitet.

– Bransjen har lært oss å akseptere at når noe blir enklere blir også kvaliteten lavere. Først fra vinyl til cd, så fra cd til mp3. Det er dette jeg brenner for å rette på, sier Strand-Bergesen.

Prisgrossist

På Blindern i Oslo ligger de beskjedne lokalene til en annen norsk hi-fi-produsent, Hegel, som er Norges største eksportør av hi-fi-produkter. Hegel har laget hi-fi-produkter lenge, men vendepunktet kom i 2008 da fenomenene Spotify og finanskrisen traff verden.

– Vi identifiserte tidlig at strømming av musikk kom til å bli stort, men ingen trodde på oss før Spotify kom. Og finanskrisen tvang mange av de store hi-fi-produsentene i kne. Det åpnet markedet for oss som var forberedt på trenden, sier eier og daglig leder i Hegel, Bent Holter (51).

Denne lille boksen er foreløpig eneste produkt fra Henry Audio. Design, elektronikk og programvare er laget av Børge-Strand Bergesen.
Hegels prisvinnende DAC HD30 bygger bro mellom moderne musikkspillere og «gamle» anlegg.
Siden finanskrisen har omsetningen til Hegel gjort femgangeren. De fem ansatte i Hegel Music System as omsatte for 31 millioner kroner i 2015. Så langt i 2016 ligger de an til å nå rundt 40 millioner kroner i inntekter.

– Marginene er gode også, men vi tar ikke ut mye penger av selskapet. Vi pøser alt inn i videre produktutvikling. Det er entusiasme og lidenskap som driver oss, ikke penger, sier Holter.

Nylig vant deres HD30 prisen som årets beste produkt i klassen «High-end dac» i konkurranse med store og små produsenter fra hele verden. Prisutdeler er Eisa, European Imaging and Sound Association. Premiehyllen i kontorlokalet har etterhvert blitt velfylt.

– Det er veldig stas for oss å få denne prisen, selv om det ikke er første gang. Det beviser bare at vi satser riktig, sier Holter.

Beskyttet teknologi

Hegel lager alt fra tradisjonelle forsterkere og cd-spillere, men de produktene som bidrar til vekst er såkalte integrerte forsterkere og dac-er.

– Den beste lydkvaliteten Spotify og Tidal sender til brukerne er ikke dårlig. Den er bedre enn cd-plater. Problemet er at telefoner og pc-er ikke klarer å sende lyden videre til høyttalerne med alle detaljene intakt. Det våre produkter gjør er å sørge for at alle detaljer blir med, og ikke minst å luke bort all støy som ikke skal være der, sier Holter.

– Vi kan si med god samvittighet at ingen andre kan gjøre det våre produkter kan, sier Bent Holter i Hegel. Foto: Gunnar Blöndal
De fleste hodetelefoner og høyttalere kan spille mye bedre enn man tror hvis de får hjelp av en god forsterker eller dac. I mange norske hjem står det gode stereoanlegg som ble kjøpt inn før Spotify og Itunes ble populære, men som enten ikke kan ta imot musikk fra trådløse kilder eller som låter dårligere enn for 10–15 år siden.

– Man trenger ikke kjøpe helt nytt anlegg. Man trenger bare bytte ut det som er avleggs.

 

Anbefalt fra DNtv:

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Blåser liv i Tandberg-arven

Oslo: I Tønsberg lager de fortsatt hi-fi for hånd. Her produseres det relativt nye norske hi-fi-merket Ixion. Gründer Tom Austad ville lage en moderne variant av de gamle Tandberg-produktene som mange sverget til tidligere, håndlaget og produsert i Norge.

– Vi ville lage et moderne alt-i-ett lydprodukt som både låter godt og ser pent ut i stuen. I tillegg skal det vare like lenge som de gamle Tandberg-produktene, sier Austad.

Ixion Maestro er hovedproduktet til Ixion. Det lages for hånd i Tønsberg og er designet av Bård Eker.
Han tok kontakt med flere tidligere Tandberg-ingeniører og fikk dem tent på ideen. Resultatet ble Maestro, et kompakt lydanlegg for strømming og nettradio i tillegg til fm, dab og dab+. Ixion betjenes via berøringsskjerm eller en app. Industridesigner Bård Eker ble med for å utforme Ixion.

– Det er jo litt interessant at vi ble spurt om å designe et produkt som skulle ha høy såkalt «koneakseptfaktor». Men vi har jo lært oss en del opp gjennom årene om hva som fungerer i hjemmene, sier Eker.

Eker Design er for mange kjent for designet bak blant annet superbilen Koenigsegg, barnevognene til Stokke og peisovner fra Jøtul.

– Lyddesign i kompakt format ga oss helt nye utfordringer. Det er utrolig hvor mye effekt en liten endring i formen har på den akustiske opplevelsen. I tillegg skal all elektronikken få plass uten at komponentene lager støy seg imellom, sier Eker.

Ixion har ikke vært i salg lenge, men så langt er mottagelsen god. De har fått eget demorom hos Harrods i London og høster mye ros i norske og utenlandske medier.

– Vi har allerede nådd noen milepæler, Harrods var en av de viktigste. Strategien er å henvende seg til de som gjerne betaler for noe håndlaget som varer lenge, sier Austad.

Ixion har hentet inn 25 millioner kroner gjennom to emisjoner, men salgsinntektene er det for tidlig å rapportere.

- Vi har gode indikasjoner på at vi leverer den kvaliteten folk forventer til en akseptabel pris. Ballen har begynt å rulle, sier Austad.

Næringsliv Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.