Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener settefiskselskapet høsten 2015 både brøt konsesjonen til å regulere Eidesvatnet i Kvam kommune og forskriften om internkontroll etter vassdragslovgivningen.

– Selskapet har ikke sluppet den minstevannføringen de er pålagt, og som er nødvendig for å opprettholde økosystemet i, og langs, vassdraget. I tillegg har selskapet ikke dokumentert at de har etterlevd kravet om slipp av minstevannføring, sier seksjonssjef Øyvind Leirset i NVEs miljøtilsyn.

Eidesvatnet brukes som vannkilde til Green Salar AS' settefiskanlegg på Ljones. Selskapet hadde ifølge NVE lov til å regulere innsjøen 75 centimeter, men senket den ytterligere 69 centimeter. Det var grunneiere rundt sjøen som gjorde NVE oppmerksom på saken, og vannstanden var under laveste tillatte nivå i 45 dager.

Vannstanden var tilbake på det laveste tillatte nivå 15. november i fjor etter iverksatte tiltak og store nedbørsmengder.

NVE opplyser at de i vurderingen av gebyrets størrelse har lagt særlig vekt på hvor alvorlig lovbruddet er, den økonomiske fordelen og at dette var gjort for å fremme tiltakshaverens interesser.

– Potensiell økonomisk fordel i denne saken er beregnet til cirka 3,5 millioner kroner, opplyser NVE. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Nå går Norges viktigste renter hver sin vei

Meglerhus ser risiko for svakere krone

Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

Slik fanget han alle pokémonene
Nick Johnson fra New York ble i begynnelsen av måneden den første i verden har fanget dem alle. I hvertfall alle de 145 pokémonene som så langt er tilgjengelig i mobilspillet Pokémon Go.
01:06
Publisert:

-En bil for Victoria Beckham
DN har prøvekjørt den takløse versjonen av Range Rover Evoque. Se de spektakulære drone-bildene!
01:34
Publisert: