Torsdag fortsatte vitneføringen av den korrupsjonstiltalte tidligere Yara-direktøren Ken Wallace i Borgarting lagmannsrett, for tredje dag på rad.

Idet Statoil og Norsk Hydro formelt slo sammen sine olje- og gassvirksomheter i oktober 2007, varslet Hydro om betydelige mistenkelige betalinger i Libya.

Varselet skapte en stor krise for Hydro, som endte med at to konserndirektører forlot sine stillinger i det sammenslåtte StatoilHydro, og at Hydro-konsernsjef Eivind Reiten trakk seg som StatoilHydro-styreleder.

Hydro-korrupsjonsskandalen skapte også vanskeligheter for Yara i Libya, fortalte den korrupsjonstiltalte tidligere Yara-direktøren Ken Wallace i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Det var under fortsatt utspørring fra førstestatsadvokatene Bård Thorsen og Marianne Djupesland fra Økokrim Wallace trakk inn Hydro-saken.

Klimaet i Norge

Det har tidligere kommet frem at Yara betalte 1,5 millioner dollar i forskudd for konsulenttjenester til Mohamed Ghanem, sønn av den tidligere libyske oljeministeren Shukri Ghanem. Yara skulle betalt mye mer, men betalingene ble stanset.

- Jeg hadde et møte med Mohamed der jeg fortalte at vi ikke kunne betale igjen på grunn av klimaet i Norge på den tiden, sa Ken Wallace fra tiltalebenken torsdag.

- Jeg går ut fra at du ikke snakker om det norske været?, spør førstestatsadvokat Thorsen.

- Vi var bekymret for hva den norske pressen ville skrive, i kjølvannet av Hydro-saken, hvis de lærte om betalingen til Mohamed, svarer Wallace.

- Du var bekymret for at pressen ville skrive at betalingen til Mohamed Ghanem var korrupsjon?

- Ja, svarer Wallace.

Det kom torsdag også frem at det var en av de tre andre tiltalte i Yara-saken, Tor Holba, tidligere konserndirektør for oppstrømsvirksomheten (produksjonen) i Yara,  som videreformidlet beskjeden til Wallace om at de måtte ta kontakt med Mohamed Ghanem, som jobbet i en investeringsbank i Bahrain.

Les også:

Bedt om å «ordne det» med sønnen dnPlus

Forfattet reglene selv dnPlus

Bli rik med Pareto dnPlus  

Følg markedet med DN Investor

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.