Milliardæren Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd la i august inn bud på byggevarekjeden Nordek, som drifter kjedekonseptene XL-Bygg og huskjeden Blink Hus. Budet kom til tross for at det i Nordeks vedtekter står at «aksjonærene må være deltager i minst ett av konseptene Blink Hus, XL-Bygg, Hellvik Hus – eller ansatt og en del av ledergruppen i Nordek». Videre står det i vedtektene at «ingen aksjonær kan direkte eller indirekte gjennom selskap han kontrollerer, eie eller avgi stemme for mer enn 15 % av aksjene i selskapet.» Budet møtte motstand fra blant annet kjede-eier Torbjørn Pedersen i Lofoten.

– Det er skepsis og motvilje blant aksjonærer og medlemmer for å forlate det som er basert som en medlemseid kjede, har Pedersen tidligere sagt til DN.

96 prosent møtte

Torsdag denne uken møttes alle Nordek-aksjonærene til ekstraordinær generalforsamling på Gardermoen for å avgjøre om Ferd skulle få kjøpe kjeden. Ferds bud kom fra Nordeks konkurrent Mestergruppen som er kontrollert av Ferd. 96 prosent av aksjene var representert på Nordeks generalforsamling. Av disse stemte 100 prosent for at vedtekter og aksjonæravtale åpner for at Mestergruppen kan bli ny, stor eier i Nordek.

– Resultatet taler for seg selv, og styret og administrasjon i Nordek er selvsagt meget godt fornøyde med dette, sier konsernsjef Rune Smestad i Nordek.

Kan bli medeiere

Løsningen som foreligger går ut på at Mestergruppen med Ferd som hovedeier kjøper aksjene i Nordek. Aksjonærene i Nordek inviteres samtidig til å reinvestere deler av oppgjøret i Mestergruppen og bli medeiere der. Medlemmer som ikke er aksjonærer i Nordek i dag kan også investere i Mestergruppen. Etter planen skal Nordek drives videre fra selskapets kontorer i Hamar, og som i dag ha ansvar for utvikling og drift av kjedekonseptene XL-Bygg og Blink Hus.

– Våre aksjonærer og medlemmer synes åpenbart at dette er god idé. De ser klart viktigheten av å være del av den grupperingen som representerer bransjens største innkjøpsvolum, samtidig som selskapet får en ny kapitalsterk eier som kan bidra når fremtidige utfordringer krever dette. At Nordek fortsetter som før, og at medlemmene kan forholde seg til folk de kjenner, har også vært viktig for dem, sier Smestad.

Tidligere i september fikk Mestergruppen en underretning fra Konkurransetilsynet om at det ikke hadde noen merknader til den foreslåtte transaksjonen som gjør den sammenslåtte gruppen til Norges største på byggevarer. Aksjonærene i Nordek skal nå på individuell basis ta stilling til om de ønsker å selge sine aksjer til Mestergruppen på de vilkår og betingelser som er tilbudt. Dette har de en foreløpig frist til 17. oktober med å beslutte.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert:

Tror fremdeles på marked for diesel-SUV
Audi skal selge 1300 nye av den suven Q5.
01:14
Publisert: