Trondheimshotellene økte losjiinntektene per rom, såkalt revpar, i september med solide 14,2 prosent og topper dermed listen over byene med sterkest vekst i september – en av de viktigste hotellmånedene for bransjen. Antall solgte romdøgn økte ikke med mer enn 6,4 prosent, men samtidig er storhotellet Britannia stengt for totalrenovering. Dermed økte belegget fra 64 prosent i september ifjor til over 72 prosent i år.

Også Bodø, Lillehammer og Bergen har en økning i revpar på over ti prosent. Og som i Trondheim påvirker stengingen av et storhotell tallene også i Bergen. Totalrenoveringen er i gang på Hotel Norge og belegget hopper opp fra 76 til 83 prosent, viser tallene fra Benchmarking Alliance.

Sterkt i Oslo

Oslo med Fornebu ligger nesten like høyt som Bergen i belegg etter økning fra 77 prosent i september ifjor til 82 prosent i år. Hovedstaden topper også listen målt i revpar med 884 kroner tett fulgt av Bergen og Bodø.

– Losjiinntekten per solgte rom, det vi kaller rompris, økte fra 1047 til 1077 kroner og kommer på toppen av pen vekst helt siden 2013, så hotellmarkedet i Oslo er sterkt, sier Peter Wiederstrøm, som hver måned analyserer tallene Benchmarking Alliance henter inn fra byhotellene.

– Hotellene melder om godt med arrangementer i alle helgene i tillegg til at september har vært en god konferansemåned, sier han.

Nær bunnen?

Siden toppen for vel to år siden har belegget og prisene rast til bunns sammen med oljeprisen i Stavanger.

Revpar er mer enn halvert og har som oftest ligget 20–30 prosent lavere enn tilsvarende måned ett år tidligere. Også her er det nå hjelp å få ettersom storhotellet Atlantic er stengt for renovering det neste året, men samtidig er tre nye hoteller (Thon Hotel Stavanger i sentrum, Quality Pond på Forus og Clarion Air på Sola) åpnet det siste året.

Sammenlignet med september ifjor har revpar sunket med snaut 14 prosent fra 567 til 488 kroner. Det skyldes primært en nedgang i romprisen på omtrent 120 kroner. Belegget er kun ørlite ned fra 56 til 55 prosent.

– Jeg vet ærlig talt ikke om bunnen er nådd ennå i Stavanger, sier Peter Wiederstrøm.

– Men i juli og august var det vekst i antall solgte rom i byen. I september var etterspørselen så å si uforandret sammenlignet med september ifjor. Det er positivt selv om det må legges til at Stavanger i august og delvis september fikk god hjelp av oljemessen, legger han til.

Bergen på topp

Tallene for årets ni første måneder viser mye av den samme utviklingen som i september, med Trondheim, Bodø og Lillehammer som vinnerne – og med Haugesund, Drammen, Kristiansund og Stavanger på bunnen.

Så langt i år har Bergen det høyeste belegget (69,9 prosent) hårfint foran Oslo. Stavanger har det laveste belegget (47,2 prosent) sammen med Haugesund og Kristiansund som også opplever at i gjennomsnitt over halvparten av rommene har stått tomme hver natt.

Les hele avisen

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
 

Ikke noe håndtrykk - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert: