Fondsforvalter Kristoffer Stensrud i Skagen Fondene tror ikke prisveksten i det norsk eiendomsmarkedet kan fortsette stort lenger.

- Jeg ville ikke turt å gjøre noe der, sa Stensrud under et seminar om aksjeåret 2015 i regi av Næringsforeningen i Stavanger tirsdag.

Sterk vekst

Foreløpig er det få tegn til avmatning, selv om oljeprisen er mer enn halvert og norsk økonomi går tregere. Også i desember steg boligprisene i Norge, ifølge gårsdagens bruktboligstatistikk utarbeidet av Eiendomsverdi. Året sett under ett har storbyer som Oslo og Bergen opplevd henholdsvis 8,7 og 9,6 prosent prisvekst.

Stensrud tror likevel de svakere tidene snart vil slå inn i arbeidsinnvandringen. Han påpeker at Oslo hadde rundt 400.000 innbyggere i storparten av forrige århundret, før folketallet prutselig steg til 600.000-700.000, mye som følge av arbeidsinnvandring.

- Hva vil et fleksibelt arbeidsmarked si for boligprisen? Vil 200.000 reise hjem? Alle som har flyttet til Norge de siste fem årene? spør forvalteren.

Han påpeker at nedturer i eiendomsmarkedet har vært harde og langvarige før. Fra 1987-88 gikk det fem-seks år før krisen i boligmarkedet var over på Østlandet. Nå er det oljebyen Stavanger som opplever den tregeste prisveksten av de store byene, med 2,4 prosent sist år, men Stensrud tror oljeoppbremsningen vil ramme resten av landet.

- Ramler ned

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Swedbank var også tilstede i Næringsforeningen i Stavanger tirsdag. Han klarer ikke helt å tro på noen bråbrems i hovedstadens arbeidsmarked. Likevel mener han pilene i eiendomsmarkedet ikke kan peke rett opp for evig.

- Jeg ville ikke investert i bolig for å tjene penger, sier Hermanrud.

- Eiendom ramler ned før du aner det.

Les også:

Børsen trosser rekordlav oljepris

Tror Opec vil gi skiferindustrien en kraftig knekk

- Det som skjer nå er veldig rart  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.