OPERAHUSET I OSLO. Boligprisene vil falle med tilsammen 20 prosent over de neste to årene, tror investor Jens Ulltveit-Moe.

Torsdag er han på plass på NHOs årskonferanse. Når Norges maktelite samles, vil uro i markedene være et naturlig samtaleemne.

Onsdag var oljeprisen på vei under 50 dollar fatet. Rekordlave renter og deflasjon i eurosonen er også realiteter som opptar mange. Denne uken startet med fall i aksjemarkedene over hele verden.

I et intervju under onsdagens Skagenkonferanse, sa Ulltveit-Moe til DN at han i dag ser mørkt på situasjonen.

Torsdag er det altså det norske boligmarkedet som får gjennomgå.

- Bobligboble

- Jeg har et veldig bestemt syn på boligmarkedet. Vi har hatt en særnorsk boligboble som er lett å forstå, sier han.

Investoren peker på sterk økning i realinntekt over ti år.

- Den eneste som historisk har hatt like høy økning var Hellas før krisen.  Vi har hatt en ekstrem lav rente. Lave renter vil fortsette. Realinntektene vil ikke fortsette. Boligprisene må ned, mener han.

En fordel

Det er riktignok en bra utvikling, understreker Ulltveit-Moe.

- Det er til fordel for de grupper som trengs å støttes: de unge som skal inn i boligmarkedet. Det er en ulempe for rike pensjonister. Omfordelingen er riktig bra for samfunnet.

Gjennomsnittsprisen på bruktboliger i 2014 var 2,1 prosent høyere enn gjennomsnittprisen for 2013, viste eiendomsmeglerbransjens statistikk tidligere i uken.

Alt fra NHO-konferansen:
Statoil-sjefen: - Veldig stor usikkerhet
Helge Lund advarer mot kutt «drevet av desperasjon»
- Skal vi leve til vi er 100 år, er vi nødt til å være i arbeid lenger
Erna Solberg: Fire utfordringer for Norge i dag
Nå samles næringslivstoppene i Operaen

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.