Hvis oljeprisen blir liggende rundt 50 dollar, kommer Norges Bank til å kutte renten fire ganger allerede i år, tror seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Styringsrenten, som i dag er 1,25 prosent, vil i såfall være på mikroskopiske 0,25 prosent før julen ringes inn.

- Vi tror renten kuttes mye gjennom 2015, og vil være nede på en kvarting ved inngangen til 2016, sier Aamdal.

Kutt i kjøpekraft

Norske låntagere vil dermed få reduserte rentekostnader. På den annen side må Kari og Ola Nordmann regne med nedgang i reallønningene og økt arbeidsledighet. Med en oljepris på 50 dollar vil arbeidsledigheten øke til over fem prosent, ifølge Aamdal. Det betyr omlag 30.000 flere arbeidsledige enn i dag.

I likhet med de fleste andre tror Aamdal oljeprisen vil ta seg opp igjen, men han har gjort en beregning av hvordan økonomien kan utvikle seg dersom han tar feil. Oljeprisen, som lå på 110 dollar per fat så sent som i sommer, har de siste tre ukene ligget rimelig stabilt rundt 50 dollar.

Rentekuttene Aamdal ser for seg, vil være en viktig motvekt til en rekke negative virkninger av en lav oljepris:

  • Oljeinvesteringene vil falle med rundt 40 prosent fra 2014 til 2018. At fallet ikke blir større, skyldes dels at det tar tid før oljeselskapene tar inn over seg at oljeprisen ikke stiger. For det andre vil lav oljepris presse kostnadene raskere ned i bransjen, slik at flere prosjekter vil bli lønnsomme med pris på 50 dollar enn dagens beregninger tyder på. 
  • Investeringene i fastlandsøkonomien vil også falle. Aamdal tror det må en etterspørselssvikt til internasjonalt for at prisen på olje skal bli værende så lav som nå. I såfall vil det være lite drahjelp å hente ute for norsk eksportindustri. Så selv med svak krone og økt lønnsomhet for tradisjonell eksport, ligger det neppe an til økt investeringslyst blant eksportbedriftene. Det vil spre seg til andre deler av fastlandsbedriftene, og Aamdal tror fastlandsinvesteringene samlet vil falle.
  • Lønnsveksten dempes. Oljeleverandørene, som først vil merke etterspørselssvikt, er del av frontfaget, slik at tøffere tider raskt får gjennomslag i lønnsoppgjørene og i resten av økonomien. Samtidig vil svakere krone presse prisene opp, slik at prisene stiger mer enn lønningene. Aamdal ser for seg fall i reallønningene i 2016 og 2017.
  • Rentekutt gjør at nordmenn flest likevel får en liten økning i disponibel inntekt. Veksten er imidlertid vesentlig svakere enn hva Kari og Ola har vært vant med.
  • Svak utvikling i disponibel inntekt, tendenser til økt arbeidsledighet og mer usikkerhet vil få norske forbrukere til å spare mer. Dermed ligger det også an til svak utvikling i privat forbruk. Siden privat forbruk utgjør en stor del av samlet etterspørsel, vil det få store virkninger på økonomien.

Alt i alt vil verdiskapingen i fastlandsøkonomien (bnp for Fastlands-Norge) vokse med mindre enn én prosent både i 2016 og 2017, ifølge beregningene. Arbeidsledigheten passerer fem prosent i 2017. Det vil si at rundt 130.000 vil stå uten jobb.

Ved siden av rentekuttene peker Aamdal på tre faktorer som demper konsekvensene:

  • Svekket kronekurs vil bedre norsk konkurranseevne.
  • Finansminister Siv Jensen vil trolig øke oljepengebruken etter hvert som arbeidsledigheten tar seg opp. Aamdal ser for seg en betydelig økning i offentlig forbruk og offentlige investeringer.
  • Redusert arbeidsinnvandring vil gjøre at arbeidsledigheten ikke stiger enda mer. Aamdal tror at særlig svensker innen servering og andre tjenestesektorer vil vende nesen hjem når det blir vanskeligere å få jobb i Norge.

- Jeg tror arbeidstilbudet er ganske fleksibelt, og det er mulighet for en viss netto utvandring. Og det er ikke sikkert de er de billige polakkene som reiser, men heller svenskene som ikke like lett får jobb. Nedgang i privat forbruk er noe som rammer tjenestesektoren mye, sier Aamdal.

 

Les også:

Venter 10% fall i oljeinvesteringene
Oljegigantene kutter tungt
Advarer mot oljeservice: -  Man skal langt ned i kjelleren(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.