- Vi får et passe svakt år i industrien i sum med tre prosent omsetningsvekst, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri.

Tirsdag formiddag Sunde og administrerende direktør Stein Lier-Hansen Norsk Industris konjunkturrapport for 2015.

Anslagene fra rapporten viser at eksportbedriftene vil få 11 prosent omsetningsvekst i år, mens de som leverer til hjemmemarkedet vil få et fall på seks prosent.

- Eksport skiller seg positivt ut mens hjemmemarkedet ser relativt dårlig ut, sier Sunde.

Norsk Industri er bransjeorganisajon for industribedrifter i så vel oljeleverandørnæringen som tradisjonelle eksportbedrifter, og analysene i rapporten er basert på en spørreundersøkelse blant medlemsbedriftene.

Sunde er én av ni økonomer som sist fredag var invitert til finansminister Siv Jensen (Frp) for å gi sine vurderinger av hvordan oljeprisfall og svekket krone påvirker norsk økonomi.

Oljeprisen er halvert siden ifjor sommer, men som DN skrev tirsdag, mener flere analytikere at bunnen kan være nådd. I midten av januar var prisen på nordsjøolje nede i 46 dollar, mens den i dag ligger nesten 10 dollar høyere.

Kronehjelp

Kursen på norske kroner har langt på vei fulgt oljeprisens ferd. Kronen svekket seg kraftig gjennom høsten, men har styrket seg igjen de siste dagene. En euro koster nå omkring 8,60. Dette er likevel seks prosent svakere enn da kursen var på sitt sterkeste ifjor sommer og tre prosent svakere enn gjennomsnittskursen ifjor. Svakere krone innebærer en bedring av norske bedrifters kostnadsmessige konkurranseevne.

Sunde konstaterer at svekket krone er bra for eksportbedriftene, men advarer mot å legge for stor vekt på den.

- Vi ligger p. t. med en veldig svak valuta. Men er det noen som kan si at dette kommer til å holde seg til i morgen? Da vi begynte å skrive rapporten for en drøy uke siden var det syv prosent svekkelse i importveiet indeks. Nå er det 3,5 prosent svekkelse.

Samtidig påpeker han at svak krone slår ulikt ut for ulike deler av industrien. Hans budskap til myndighetene er likevel at det vil være en fordel om perioden med svak krone kan strekkes ut i tid og at Norges Bank bruker andre virkemidler en renteøkninger dersom det er behov for å dempe låneveksten.

Oljebrems

Norsk Industri legger frem sin konjunkturrapport på et tidspunkt med stor oppmerksomhet om hvordan norsk økonomi skal klare overgangen etter mange år med høy oljepris og kraftig vekst i oljeinvesteringene. I år ligger det an til et markant fall i oljeinvesteringene, noe som betyr en vesentlig  svekkelse av etterspørselen rettet mot oljeleverandørnæringen.

Sunde advarer også mot å tro at en oppgang i oljeprisen vil løse problemene i oljenæringen.

- Det er ingen som kan si hvor oljeprisen er om ett år. Dessuten hadde oljenæringen problemer allerede da oljeprisen lå på 100 dollar. Det er fundamentale kostnadsproblemer i hele oljebransjen, sier han.

Les også:

Billigste euro på to måneder

Se hvilke økonomistudenter som er landets mest og minst fornøyde

  Solskinn på Oslo Børs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.