Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,5 prosent i 4. kvartal 2014, mens veksten for året som helhet var 2,3 prosent.

Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

«Klar konsumvekst i husholdningene og offentlig forvaltning, samt økt eksport trakk aktivitetsutviklingen opp i 4. kvartal», skriver SSB.

På forhånd var det ventet vekst på mellom 0,4 og 0,6 prosent, fremgår det av estimater innhentet fra seks økonomer av TDN Finans. Flere økonomer skrev onsdag i morgenrapportene at de på forhånd ventet at oljebremsen i dag ville gjøre seg synlig i det årlige nasjonalregnskapet.

I tredje kvartal steg BNP for Fastlands-Norge med 0,4 prosent.

Moderat utvikling

BNP i bygge- og anleggsvirksomhet falt med 0,6 prosent i 4. kvartal etter høy vekst to kvartaler på rad.

Det var også nedgang i fiske og akvakultur for andre kvartal på rad. Kraftproduksjonen økte imidlertid noe, skriver SSB.

Aktivitetsnivået for tjenesteytende næringer utenom offentlig forvaltning viste moderat vekst gjennom 2014, og økte med 0,5 prosent i 4. kvartal.

Bruttoproduktet i offentlig forvaltning økte med 0,6 prosent i 4. kvartal, etter 0,3 prosent i 3. kvartal. I 3. kvartal ble veksten i forvaltningen dempet av lærerstreiken i kommunene.

Petroleumsvirksomhet og utenriks sjøfart har hatt en sesongjustert vekst gjennom hele 2014 og gikk opp med 2,5 prosent i 4. kvartal. Dette bidro til at BNP totalt økte med 0,9 prosent dette kvartalet. For året 2014 var økningen i BNP totalt på 2,2 prosent, ifølge SSB.

I 4. kvartal var petroleumsinvesteringene 1,3 prosent lavere enn i kvartalet før. Investeringene hadde en topp i 3. kvartal 2013 og har deretter avtatt gradvis. For året som helhet var petroleumsinvesteringene i 2014 imidlertid på samme nivå som i 2013.

Konsumvekst

Konsumet i husholdningene økte med 1,0 prosent i 4. kvartal. Oppgangen kom særlig i form av konsumet av varige varer som biler og møbler, men også tjenestekonsumet økte.

Blant annet var det klar vekst i konsumet av fritidstjenester og hotell- og restauranttjenester, ifølge SSB.

 i 4. kvartal var det nærmere 6 000 flere sysselsatte enn kvartalet før, en økning på 0,2 prosent. I samme periode økte utførte timeverk med 0,3 prosent. Som årsgjennomsnitt var økningen i sysselsettingen 1,1 prosent, mens antall timeverk økte med 1,6 prosent.

Årslønnsveksten i 2014 er beregnet til 3,1 prosent, mot 3,9 prosent året før.

 

LES OGSÅ: Opera utfor stupet

Stålsetter seg for høyere arbeidsledighet og lavere boligpriser

I dag tror de oljebremsen viser seg  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.