Samtlige 13 økonomer TDN Finans har snakket med tror Norges Bank vil kutte styringsrenten på møtet til uken.

- Kronekursen har svekket seg og trekker i motsatt retning, men det er ikke nok til å veie opp for de andre faktorene, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag klokken 10.00, og sentralbanken legger samtidig frem ny Pengepolitisk rapport med utsikter for økonomien.

Flere av økonomene TDN Finans har snakket med tror den nye rentebanen sentralbanken legger frem vil inneholde en 50 prosents sannsynlighet for et ytterligere kutt i renten.

Tre årsaker

Økonomene tror Norges Bank vil vise til tre begrunnelser for rentekuttet:

  • Lavere renter ute
  • Svakere lønnsvekst
  • Utsikter til svakere vekst i norsk økonomi

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror Norges Bank vil signalisere en nedside i rentebanen som er mindre aggressiv enn i desember.

- Jeg tror Norges Bank vil trekke pusten litt, selv om dataene i sum har vært litt på den svake siden, sier Andreassen.

Signaler i årstalen

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets trekker også frem sentralbanksjef Øystein Olsens årstale.

Olsen sa at myndighetene kan måtte vurdere tiltak for å dempe risikoen knyttet til den høye gjelden hos husholdningene.

- Norges Bank legger mer av ansvaret for finansielle ubalanser, særlig i boligmarkedet, over på Finansdepartementet og Finanstilsynet. Det åpner for lavere renter, sier Syed.

- Stor ståhei

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår at årets lønnsvekst blir på 2,9 prosent, ifølge byråets ferske prognoserapport som ble lagt frem torsdag. Prognosene skiller seg betydelig fra Norges Banks anslag, noe økonomer ikke minst tror vil åpne for en rekke nye rentekutt fra Norges Bank.

Før ukens rentemøte er enigheten med andre ord stor.

– Jeg tror de kutter nå. Det er så forventet at det rett og slett vil skape stor ståhei om de ikke leverer rentekutt, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Kan bety boligprisvekst

Norges Bank overrasket med å kutte renten 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent i desember ifjor etter å holdt renten uendret på 1,5 prosent siden mars 2012.

Lavere rente fra sentralbanken kan gi lavere rente til boligkjøpere, og dermed fyre ytterligere oppunder boligprisveksten. Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen sa nylig til DN at han er bekymret over utviklingen.

- På den ene siden vil jo lav rente og konkurranse om boliglånskundene kunne bidra til at dette fortsetter noe tid. På den annen side kan økt usikkerhet om utviklingen i norsk økonomi bidra til at dette snur. Det beste for norsk økonomi ville være om boligprisene stabiliserer seg, eventuelt korrigerer noe ned og så stabiliserer seg, og at gjeldsveksten kommer gradvis ned. Men det er risiko for at boligpriser og gjeld fortsetter å øke og at boligprisene så kollapser, sa Baltzersen.

TDN Finans har snakket økonomer i følgende meglerhus: 4 Cast, Arctic Securities, Credit Suisse, DNB Markets, Danske Bank Markets, Goldman Sachs, Handelsbanken Capital Markets, JP Morgan, Nordea Markets, SEB, Sparebanken Møre, Sydbank og Swedbank.

Les også:
Ettroms uten bad til 2 mill.
Jesper (8) og Mie Ingeborg (5) eier aksjer på børsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.