Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener det bør bli beskatning av bolig i Norge. Foto: Hampus Lundgren.
Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener det bør bli beskatning av bolig i Norge. Foto: Hampus Lundgren. les mer

Boligmarkedet

- Det er litt perverst i Norge

- Har du penger? Da bør du investere i en leilighet i Oslo - hvis ikke blir det skatt, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik, som mener det er mangel på boligpolitikk i landet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Det er litt perverst i Norge. Har du penger? Da bør du investere i en leilighet i Oslo - hvis ikke blir det skatt, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 på Norske Boligbyggelags Boligpolitisk konferanse torsdag.

Hun presiserer at hun setter det litt på spissen - men ifølge henne er det en mangel på boligpolitikk i Norge.

- Det henger sammen med krisen på 90-tallet da det var flust av boliger. Da tenkte de at markedet ordnet opp. Så har vi fått utfordringer med den sterke sentraliseringen og flytting til byene. Sterk tilflytning til Norge har forsterket sentraliseringen. Da blir mangel på boligpolitikk veldig synlig etter hvert, sier Holvik til DN.

Liten politisk vilje

Finansminister Siv Jensen har varslet at det før sommeren vil komme tiltak som skal dempe både veksten i boligprisene og veksten i husholdningenes gjeld.

- Det er synd at den politiske viljen er så liten at tiltakene først kommer når det gjøres noe, understreker Holvik.

Likevel tror hun at tiltakene vil ha en merkbar effekt.

- Det er såpass stort press mot alle partiene opp mot valgkampen at det nok vil komme en del tiltak, sier hun.

Hun tror det vil komme tiltak som vil gjøre det lettere å bygge og samordne.

- Og noen forsiktige innstramninger overfor bankene med noe rundt fleksibilitet i egne kapitalkrav og tvungen nedbetaling. Slik at de gjør noe på begge sidene, sier Holvik.

Vil ha boligskatt

Hun mener imidlertid det er skattereglene rundt bolig det må gjøres noe med. Ifølge henne bør det innføres økt skatt på bolig som investeringsobjekt, og samtidig gjøres noe med tilbudssiden.

- Jeg tror det blir både noe som gjør at det blir lettere å bygge og samordne. Og noen forsiktige innstramninger overfor bankene med noe rundt fleksibilitet i egne kapitalkrav og tvungen nedbetaling. Slik at de gjør noe på begge sidene, sier Holvik.

For at ikke økt skatt på investeringer i sekundærbolig skal føre til et plutselig fall i boligprisene, påpeker sjeføkonomen at en må gå varsomt frem. Primærbolig bør i prinsippet skjermes for skatt, men da bør en til gjengjeld kunne fjerne skattefradraget på gjeldsrenter.

- Vi kan ha lange overgangsformer og vi kan fortsatt ha skattefradrag for gjeldsrenter kun for primærbolig, eller vurdere å fase det og ut over tid sier hun.

«Uheldig» skattesystem

Holvik ser ikke på det som en «krise» at boligprisene er så høye - men ifølge henne er det et problem at det er bolig de fleste nordmenn investerer i.

- Jeg ser det som veldig uheldig at skattesystemet motiverer til for høy gjeld i økonomien, og til overinvestering i uproduktiv kapital. Fremfor at vi, nå i omstillingsfase, kunne hatt et skattesystem som gjør det mye mer attraktivt å hjelpe gründere og få næringsdrivende ut i distriktene. Nå ser de som kommer i formuesposisjon i distriktene det som lønnsomt å ta opp lån og investere i bolig i byene, understreker hun.

Se DNTV: Slik får du mer makt

 

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Økonomi Boligmarkedet
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer