For nordmenn vil konsekvensene av en «grexit» først og fremst merkes i form av langt billigere ferieturer til Hellas, mener økonom.

– Trafikken vil trolig gå i taket, spår sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til NTB.

Dersom Hellas går ut av eurosonen - en såkalt grexit, vil nettoeffekten være positiv for Norge fordi bruttonasjonalproduktet (BNP) i Europa vil gå ned.

Og det vil påvirke rentenivået, mener Andreassen.

– Vi vil få lavere rente enn vi ellers ville ha fått, sier han.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets. (Foto: Gorm K. Gaare)

Drevet av frykt

Til DN forteller sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebanken1 Markets at en «grexit» vil ha små konsekvenser for Norge siden vi ikke har gitt lån til Hellas.

Det greske landet er heller ingen stor eksportkunde for bedrifter i Norge. Syed mener dermed det kun er frykt i finansmarkedet som kan påvirke den norske økonomien.

- Selv om det er antydninger til at Hellas kan gå ut av Eurosonen så har ikke markedene reagert i veldig stor grad, og jeg tror ikke de kommer til å gjøre det heller. Hvis jeg tar feil og markedet reagerer med stor frykt så vil nok den være kortvarig. Denne usikkerheten eller frykten kan kanskje påvirke det norske aksjemarkedet, valutaen og norske renter. Men da vil den effekten altså være kortvarig.

Lavere rente

Heller ikke økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole vil overdrive virkningene av en grexit for norsk økonomi.

– Når den første sjokkbølgen med urolig rente- og valutamarked har lagt seg, vil vi merke lite til den. Norsk og gresk økonomi er ikke nært knyttet sammen, påpeker han.

Ifølge Andreassen har Statens pensjonsfond Utland (oljefondet) investert omkring 4 milliarder kroner i Hellas, og er en betydelig investor i greske banker.

– De aksjene der blir ikke mye verdt med en grexit. Men det vil fondet tåle godt, sier han.

Frykter smitte

Viktigere er en eventuell smitteeffekt av en gresk nedgang på andre søreuropeiske land som sliter, som Portugal, Spania og Italia. Men verken Grytten eller Andreassen har så langt sett noen tegn til dette.

– Akkurat slik det ser ut nå, er ikke faren veldig stor, sier Grytten.

Andreassen er mer bekymret for hva som kan skje lenger øst på Balkan og i Tyrkia.

– Det er mange makedonere og albanere som jobber i Hellas, mens Tyrkia sliter med store økonomiske problemer på grunn av krigen i Syria og Irak, sier han til NTB.

 

Les også: NHO-direktør om oljesmellen: - Skjer overraskende fort

Tungt ansvar for styreleder Anette S. Olsen i Fred Olsen Energy

Noe har skjedd med svenskers og nordmenns holdninger til penger


Se også:

La ut på seksdagers løpetur - uten regntøy:

La ut på seksdagers løpetur - uten regntøy
- Jeg trodde det var sommer i Norge, sier Sukil Fernando - en av deltakerne i ultraløpet Jessheim 6-dagers.
01:42
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.