Prisene på råvarer er i kraftig nedgang, noe som understreker en stigende motvilje mot råvareinvesteringer, skriver avisen The Wall Street Journal tirsdag.

For første gang på lang tid, faller nå også prisen markant på gull.

- Gull har vært «last man standing», mens andre råvarer har kommet ned på nivåer tilsvarende dem før finanskrisen i 2008, sier analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.

I løpet av en uke har prisen på gull falt over fire prosent, mens prisen er ned 7,5 prosent på månedsbasis.

Tirsdag var gullprisen 1108 dollar. Fondet SPDR, som reflekterer markedsprisen på gull, opplever nå sin laveste etterspørsel siden finanskrisen i 2008, melder Reuters.

Trekker seg ut

Det er et godt tegn, mener Schieldrop.

- At gull faller er et sunnhetshetstegn. Man øyner å se den første rentehevingen på horisonten og begynner å legge finanskrisen bak seg, sier Schielsrop.

Han forklarer at investorer gjerne benytter gull som «beskyttelse» mot inflasjon i turbulente økonomiske tider. Nå som rentene i flere land har ligget på nullnivå i lang tid, har heller ikke gullinvestorene tapt renteinntekter.

At gullprisen nå synker, kan dermed tyde på at investorene trekker seg ut for å investere i andre markeder - fordi bedre tider kommer. Schieldrop trekker frem den varslede rentehevingen i USA som et eksempel på dette.

Den amerikanske styringsrenten har vært null siden krisen i 2008.

- Når vi i økt grad legger finanskrisen bak oss og får normalisering av globale renter og aktivitet, så bør gull gjøre det også, mener Schieldrop.

Han mener dermed gullprisen skal falle mer - ned til nivåer tilsvarende dem før 2008:

- Det er vår hovedantakelse at også gull skal tilbake, ned til rundt 800 dollar per unse, forklarer SEB-analytikeren og legger til at dette imidlertid kan ta noe tid, ettersom flere land fremdeles har nullrenter.

Kraftløs stimulanspakke

Da investeringsbanken Lehman Brothers gikk konkurs høsten 2008, innførte mange land, deriblant Kina, stimulansepakker som blant annet bidro til å trekke råvareprisene opp igjen.

Schieldrop forklarer at dette virket frem til 2011, men at prisene på de fleste råvarer siden da har tikket nedover i takt med en svakere, global vekstperiode.

Særlig prisen på kull og jernmalm har falt jevnt og mye siden da. Sistnevnte har falt fra 180 dollar i 2010 til 50 dollar i dag.

- Spesielt Kina har kommet inn i en ny fase, hvor hele stimulanspakken har mistet kraften, sier han.

Prisfallet i det øvrige råvaremarkedet anser han som et barometer på hastigheten i den globale økonomien - mer enn et sunnhetstegn etter finanskrisen.

- I hele råvaresektoren kutter man nå kostnader på produksjonssiden, sier han.

Dette vil på mellomlang sikt føre til positiv stimulans for global økonomi.

- Det blir ikke like gode og glade dager for råvare- og oljeprodusenter, men resten av verden som skal konsumere dette, kan bruke mer penger på andre ting, sier Schieldrop.

 

Les også: Den største risikoen for boligboble ligger i Norge

Tre risikofaktorer kan knuse Kinas økonomi

Derfor kommer den kraftige nedgangen i råvareprisene nå

 

Se også:

Velg riktig vin til sommerens reker:

Velg riktig vin til sommerens reker
Det er lite som piffer opp ferieslappe kropper like mye som smaken av nykokte reker under en sommervarm himmel. Enda bedre blir det med riktig vin i glasset.
02:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.