Svake tall for norsk industri mandag trekker ifølge DNB Markets i retning av at Norges Bank kan sette ned renten på møtet 24. september, men meglerhuset mener at den svake kronekursen vil hindre et slikt kutt nå.

- Svakeste siden 1990

I sin morgenrapport skriver meglerhuset at norsk industriproduksjon falt mer enn ventet i juli og at industrien er inne i en ny nedgangskonjunktur.

- Ser vi de siste månedene under ett, er tendensen usedvanlig klar: Produksjonen har falt med nesten 7 prosent. Den underliggende trenden, målt som vekst fra siste til forrige tremånedersperiode, viser nå -14 prosent. Det er den svakeste som er registrert etter 1990, heter det i rapporten.

Så langt er det ifølge meglerhuset vanskelig å se spor av den svake kronekursen i industriproduksjonen, men fremover legger DNB Markets likevel til grunn at den svake kronekursen vil være positiv for eksportrettet industri.

Ifølge handelsbalanse-tall fra kinesiske tollmyndigheter tirsdag falt Kinas import i august med 13,8 prosent, mens det var ventet en reduksjon på 8 prosent. Eksporten falt litt mindre enn ventet, med 5,5 prosent.

- Den svake importen kan være en indikasjon på svak innenlandsk etterspørsel, Siden tallene viser årsveksten, er det imidlertid ikke åpenbart at den store nedgangen reflekterer den siste tids utvikling. Tallene bør derfor tolkes med varsomhet, skriver DNB Markets.

Svakere dollar

Dollar svekkes tirsdag morgen mot alle andre hovedvalutaer, idet valutahandlere reduserer sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil heve renten denne måneden, skriver Bloomberg News.

Kinas overraskende devaluering av sin valuta i august, og den påfølgende sterke nedgangen i aksjemarkedene, leder til at futureshandlere har tatt ned sannsynligheten for en renteheving fra Fed til 28 prosent, fra 38 prosent ved utgangen av august.

- Markedet er noe delt i synet på en renteheving i september, og noe slikt prises definitivt ikke inn for øyeblikket. Dette kan medføre en dollar-positiv overraskelse hvis Fed bestemmer seg for å heve renten i september, sier Khoon Goh, valutastrateg i Asutralia & New Zealand Banking Group i Singapore, til nyhetstjenesten.

Kronen er tirsdag morgen svekket med om lag tre og en halv øre mot euro, til 9,3001, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt halvannen øre, til 8,2900.

Euro er styrket til 1,1218 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1170 dollar i New York mandag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,507 prosent, mot 1,496 prosent fredag.

Les også på DN.no:

Byr 70 milliarder for oljeletingsselskap  

Asia i dag: Kina under nytt press

Kristian Røkke kjøper aksjer i selskapet han er sjef for (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV:

Eksklusivt: Møt mannen bak Popcorn Time

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert: