Investeringsbanken Goldman Sachs tror Norges Bank holder styringsrenten uendret når en ny rentebeslutning skal falle torsdag 24. september.

Det skriver den amerikanske storbanken i en oppdatering tirsdag.

De utelukker imidlertid ikke muligheten for et nytt rentekutt, men tror en eventuell ytterligere rentenedgang vil bli kortvarig.

Allerede neste sommer, i 2016, kan det ifølge investeringsbanken være behov for å øke renten igjen.

Goldman Sachs tror veksten fremover vil øke «som følge av gode finansielle forhold, at ekstern vekst tar seg opp, at oljeprisene øker moderat og at finanspolitikken fortsatt vil virke stimulerende».

Investeringsbanken forventer at Norges Bank på mellomlang sikt vil avvente og etter hvert følge etter når Federal Reserve og Bank of England har begynt å øke sine styringsrenter.

Positivt syn

På kort sikt tror Goldman Sachs at overraskende sterk inflasjon vil veie tyngre enn en overraskende svak utvikling i kronen.

Banken viser til kjerneinflasjonen, som gjorde et hopp i juni til 3,2 prosent på årsbasis - godt over den norske sentralbankens inflasjonsmål på 2,5 prosent.

I juli modererte prisveksten seg til 2,6 prosent, men var likevel over sentralbankens forventning.

At den norske kronen hittil i år har svekket seg 3-4 prosent mer enn sentralbanken hadde sett for seg, taler riktignok for kutt, men Goldman Sachs tror sentralbanksjef Øystein Olsen vil rette oppmerksomheten mot de positive impulsene i økonomien.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Mikaela Berg)

- Pussig

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets er skeptisk til den amerikanske bankens estimater om et snarlig økonomisk oppsving.

- Det høres ut som en pussig mekanikk for min del, sier han om den utenlandske spådommen.

Selv tror han styringsrenten vil forbli lav de neste to årene. Først i andre halvdel av 2017 vil renteutviklingen snu, ifølge Handelsbanken.

- Vi tror Norges Bank holder renten i ro nå, men banken sier selv at dette er helt på marginen og at det er risiko for at de kutter, sier Hov som også venter ytterligere kutt i løpet av 2016.

Venter nullvekst

I sine estimater har Norges Bank lagt til grunn at den økonomiske veksten vil tilta utover høsten.

Det er det ikke lenger dekning for å tro, ifølge kontaktene i Norges Banks Regionale nettverk, som nå varsler nullvekst.

- Da øker risikoen på nedsiden fremover fordi vi har en lav oljepris. Nå ser vi at ringvirkninger begynner å bre seg over i fase to. Det kommer til å prege norsk økonomi en god stund, mener Hov.

Han presiserer:

- Vi har aldri kjøpt de spådommene der om en rask normalisering. Prosessen vil bli seigere enn det.

Les også: Zombie-selskaper på endeløs vandring i Sør-Korea

- Det er helt ekstremt. Jeg hadde 91 personer på listen

WWF-rapport: – Det står dårlig til med havene

 

Se også:

Her besvimer BMW-sjefen på scenen:

Her besvimer BMW-sjefen på scenen
Det ble dramatisk da den nye BMW-sjef Harald Kruger møtte pressen i Frankfurt for å snakke om de nye bilmodellene. Plutselig besvimer han før han blir geleidet bort fra scenen.
00:28
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.