- Vi tar inn over oss det som skjer i markedet, i lys av det som kom fra Norges Bank på torsdag, sier valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Etter at sentralbanken overraskende kuttet styringsrenten til rekordlave 0,75 prosent torsdag i forrige uke, har kronen blitt betydelig svekket.

Før rentemøtet kostet en euro 9,28 kroner. I skrivende stund må du ut med 9,61 kroner for en euro. Bare siden fredag har kronen falt med nesten ti øre mot euroen.

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Øyvind Elvsborg.
Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Øyvind Elvsborg. (Foto: Øyvin Elvsborg)

Rentekuttet har fått Handelsbanken Capital Markets til å senke forventningene til den norske kronen mot euro.

Tidligere hadde de en prognose om at euroen skulle koste 9,25 kroner ved årsslutt. Nå venter meglerhuset at en krone koster 9,35 kroner ved utgangen av 2015.

Overdreven

Til tross for at meglerhusets nye prognose viser en svakere krone mot euro enn tidligere, venter meglerhuset at vi skal opp fra dagens kronenivåer.

- Veldig mye av oppgangen i kursen synes vi virker overdreven. Derfor ser vi for oss at kursen kan komme ned igjen, om lag 20 øre ned fra dagens nivå, sier Knudsen.

Han er imidlertid usikker på hvor lenge kronen vil være på disse svake nivåene.

- Det tar tid før markedet kommer seg etter en sånn beslutning. Den setter litt fotavtrykk, sier Knudsen, og legger til:

- Det er mer risikopremie på kronekursen, og det er vanskelig å si hvor lenge den vedvarer. Risikopremien er såpass høy at hvis den blir litt mindre, taler det for at kronen kan styrkes.

En risikopremie kan forklares som meravkastningen du krever for å påta deg risiko.

Sterkere dollar

På sikt ser Knudsen for seg at kronen skal stabiliseres på sterkere nivåer.

- Men det er klart at det kan ta en uke, eller det kan ta en måned. Det er vanskelig å være mer presis enn som så, sier han.

I tillegg viser Knudsen til at forløpet i meglerhusets prognoser er betinget av at det ikke skjer vesentlige endringer med oljeprisen.

Handelsbanken venter imidlertid en svakere krone mot dollar enn det vi har i dag.

I skrivende stund koster en dollar 8,58 kroner.  Ved årsslutt tror meglerhuset du må ut med 8,65 kroner for en dollar.

Tror på to kutt

Fredag justerte DNB Markets sine prognoser. Meglerhuset venter at Norges Bank vil kutte styringsrenten til 0,50 prosent i desember, og videre ned til 0,25 prosent i september neste år.

Ifølge meglerhuset vil dette svekke kronen ytterligere på kort sikt, men på lengre sikt tror de at kronen vil styrkes.

- Vi venter styrkning på sikt fordi vi tror oljeprisen skal opp, og fordi kronen nå synes oversolgt, skrev sjeføkonom Øystein Dørum i en oppdatering fra meglerhuset fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Audi: To millioner biler er omfattet av utslippsjuks

Ragnhild Lied vil bli ny Unio-leder

- Blir dette bekreftet, kan hele bilindustrien få seg en real trøkk

Se DNTV: - Carl I. Hagen gikk fra gründer til synder

- Carl I. Hagen gikk fra günder til synder
Lokale Frp-topper mener partiledelsen skremte egne velgere, ifølge en DN-underseøkelse. DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim kommenterer undersøkelsen på TV 2.
06:48
Publisert: