Finansminister Siv Jensen (Frp) legger onsdag klokken 10 frem statsbudsjettet for neste år, samt forslag til en ny skattereform.

I en tid hvor oljeinvesteringene faller, arbeidsledigheten øker og Norge skal omstille seg for en mindre oljefyllt fremtid, kan Jensen bli tvunget til å slå hull på sparegrisen, og for første gang bruke mer penger enn det som settes inn i oljefondet.

Sammenlignet med å bruke penger på offentlig forbruk og investeringer, mener valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets at skattelettelser trolig ha en mindre og tregere effekt på økonomien.

- Vi tror derfor ikke på noen stor økning av pengebruken. Vi venter at det strukturelle oljekorrigerte budsjettunderskuddet vil være 200 milliarder, som vil innebære en oppgang på 31 milliarder fra inneværende år, skriver hun i morgenrapporten.

Skattelettelser

Får Viland og DNB rett, vil størrelsen på budsjettet utgjøre 7,1 prosent av nivået på trenden i fastlands BNP, en økning på 0,7 prosent siden inneværende år.

Viland tror derimot at «en betydelig» del av impulsen vil komme fra skattelettelser.

- Den faktiske betydningen for økonomien kan imidlertid bli mindre enn hva denne indikatoren signaliserer, og derfor også ha mindre betydning for pengepolitikken. Dette er fordi en betydelig andel av impulsen trolig vil komme fra skattelettelser, skriver hun.

- Mulig uten å bryte

DN skrev i går at finansminister Jensen gir skattekutt til 90 prosent av skattebetalerne – og erstatter «toppskatt» med «trinnskatt», i forslaget til den nye skattereformen.

Modellen ligner på den progressive 4-trinnsmodellen fra Scheel-utvalget, hvor skatten vil øke i fire trinn, avhengig av hvor mye du får i lønningsposen.

Hvordan differansen skal dekkes vet vi foreløpig lite om, påpeker sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

- En mulighet kunne jo være å ta midlene fra oljefondet. Dette vil foreløpig kunne være mulig uten å bryte med handlingsregelen, mener hun.

- Misvisende

Seniorøkonom Erik Bruce mener det er misvisende å tro at at regjeringen nå kanskje vil «forsyne seg av» pensjonsfondet.

Han mener det er svært sannsynlig at budsjettunderskuddet utenom olje blir større enn netto kontantstrømmen fra oljevirksomheten, skriver han i morgenrapporten.

- Da vil noe av avkastningen av pensjonsfondet bli brukt til å dekke budsjettunderskuddet. Vi viste vi var på vei dit, men det kommer tidligere enn ventet. På lang sikt er ideen at vi skal bruke realavkastningen, mener Bruce.

 

Les også: Knuser yenen – vil bli verdensvaluta

Alt om statsbudsjettet og ny skattereform

Coop mister Geilo etter supertabbe

 

Se også:

Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner:

Her ødelegger Norges Bank 60,4 millioner kroner
Men hvor lang levetid har egentlig en norsk pengeseddel?
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.